zelfstandig sneeuwschoenwandelen in de bergen – 5 tips
Al jaren zijn we actief in de bergen. Klimmen, klettersteigen, raften of gewoon hiken. Maar wel voornamelijk in de zomer. De winter had voor ons het imago van drukte, volle pistes en lawaai door apres-ski. Natuurlijk zagen we de mooie plaatjes van mensen die op toerski’s de onbelopen, witte sneeuwvlaktes overstaken om vervolgens met hoge snelheid de bergen af te zoeven. We vonden het alleen zo jammer dat je toch echt even eerst moet leren skiën op de piste. Totdat we een paar jaar geleden sneeuwschoenwandelen ontdekte in Zweden. Dat moet natuurlijk ook gewoon in de Alpen kunnen. En jij kan dat dus ook, maar je hebt wel wat extra informatie en voorbereiding nodig. We helpen je op weg!
Sneeuwschoenen kopen, waar let je op?
Wanneer je voor het eerst gaat sneeuwschoenwandelen zul je merken dat dit toch wel anders is dan normaal wandelen in de bergen. Laten we beginnen met de basis: de sneeuwschoenen. Of je nu gaat sneeuwschoenwandelen in Scandinavië of in de bergen, deze heb je altijd nodig. Sneeuwschoenen zijn er in verschillende soorten en prijsklasses. Het verschil zit hem voornamelijk in de binding en de afwerking van de onderkant. Het is fijn als je sneeuwschoenen snel aan en uit kan krijgen, zeker als je niet de hele route diepe sneeuw onder je voeten hebt.
Ook is het verstandig om te letten op de onderkant. Hier zullen waarschijnlijk ijzeren pinnen zitten, ook wel stijgijzers genoemd. Deze zijn er om de grip in de sneeuw voor jou te verbeteren. Of je nu omhoog of omlaag gaat, deze pinnen zorgen ervoor dat je minder makkelijk uitglijdt. Daarnaast kan je nog letten op verhogingen aan de achterkant, dat helpt je bij het stijgen. Als je deze omhoog zet, voelt de hellingshoek minder steil en kan je er makkelijker op lopen. Pas de sneeuwschoenen altijd met de juiste schoenen en zorg ervoor dat je ze al eens hebt afgesteld voordat je gaat wandelen. Dat scheelt je een hoop gepruts in het koude winterweer.

Wat zijn de gevaren van sneeuwschoenwandelen?
Wanneer je gaat sneeuwschoenwandelen zijn er meerdere dingen waar je extra rekening mee moet houden. Ten eerste is de temperatuur waarschijnlijk een stuk lager dan in de zomer. Zorg er dus ook voor dat je je er goed op kleed. Belangrijk daarbij is dat je vooral niet in ski-kleding gaat lopen, maar goed gebruik maakt van het lagen systeem. Tijdens de wandeling kan je het al snel warm krijgen door de inspanning en daarbij zijn veel laagjes extra fijn. Zo zorg je ervoor dat je altijd goed op temperatuur blijft.
Het tweede gevaar dat je in de winter loopt is er een met vele risico’s. Dat zijn natuurlijk de lawines. Lawines komen in de winter regelmatig voor. In zowel steile als minder steile gebieden, tijdens drukte of tijdens rust. Het is daarom belangrijk dat je kennis hebt over het gevaar van lawines en hoe je de risico’s zoveel mogelijk kunt beperken. Ga dus alleen zelfstandig op pad als je de omgeving, de sneeuw en de risico’s goed zelf kan inschatten. Kan je dat nog niet? Ga dan eerst een keer op pad met meer ervaren mensen of boek een cursus.
Het derde waar je rekening mee moet houden is de navigatie. In de zomer zijn veel paden gekenmerkt met bordjes die de richting wijzen. Deze bordjes zijn ook uitsluitend voor zomerwandelingen gemaakt. Het kan namelijk zo zijn dat de route die in de zomer veilig is, in de winter juist op een onhandige plek ligt. Bijvoorbeeld recht onder een steile hellingshoek. De route zal je daarom voornamelijk zelf moeten bepalen en plannen. Op basis van de helling, de sneeuw en het lawinegevaar. Ga je voor het eerst zelfstandig sneeuwschoenwandelen, kies dan een wat kortere route zodat je genoeg tijd hebt voor alle dingen waar je rekening mee moet houden.

Hoe plan je zelf je sneeuwschoentocht?
Voordat je daadwerkelijk op pad gaat is het dus belangrijk om de gevaren in kaart te hebben en een goed plan te maken voor je tocht. Helaas zijn er online niet zoveel sneeuwschoenroutes te vinden als dat er voor zomerwandelingen zijn. Dat komt ook door de steeds wisselende omstandigheden. Maar er zijn wel manieren waarop je zelf je route kan plannen.
- Maak gebruik van een kaart, zo zie je hoe het gebied er uit ziet en waar eventueel goede paden zijn. Paden die in de zomer breed zijn en waar auto’s over rijden, kunnen in de winter prachtige wandelpaden zijn.
- Controleer het lawinebericht. Via bijvoorbeeld de app SnowSafe kan je informatie inwinnen over het gebied waar je wilt wandelen. Hierin zie je op welk niveau het lawinerisico ligt en de app geeft extra informatie over de sneeuwcondities.
- Bekijk de hellingshoeken. Dit kan je natuurlijk via de kaart doen, maar via de app Outdooractive (betaald) kan je op meer detailniveau zien of je onder een steile hellingshoek loopt of niet.
- Houdt rekening met het tempo. In de zomer zal je waarschijnlijk een stuk sneller lopen dan in de winter. Wij houden rekening met ongeveer de helft aan aantal hoogtemeters dat we in de winter lopen ten opzichte van de zomer. Het zal dus waarschijnlijk zo zijn dat je routes in afstand en hoogtemeters wat korter zijn dan je gewend bent, maar dat je alsnog een volle dag zal hebben.

Het is fijn als je zonnebril niet ineens van je hoofd afglijdt en verdwenen is. Veel zonnebrillen voor de bergen hebben dan ook bevestigingshaakjes
Welk materiaal heb je nodig voor sneeuwschoenwandelen?
Natuurlijk heb je, zoals hierboven beschreven, goede sneeuwschoenen nodig die goed blijven zitten. Maar daarnaast is het ook belangrijk om goed na te denken over je kleding. Ook daarover zeiden we het al, laagjes, laagjes, laagjes. Ook bij bijvoorbeeld handschoenen en je muts.
Maar naast deze materialen is het in de bergen ook van levensbelang om een lawine 3-eenheid bij je te hebben. Deze bestaat uit een pieper, een sonde en een schep. Met deze 3-eenheid zorg je ervoor dat jij gevonden kan worden als je onder een lawine belandt, of dat je iemand kan vinden die onder een lawine terecht is gekomen. We raden het aan om ook goed en uitgebreid te oefenen hoe dat precies werkt, zodat je de handelingen al kent voordat je het onverhoopt nodig hebt.
De aanschaf van al deze materialen is niet altijd even goedkoop, maar gelukkig kan je het ook huren. Kijk bijvoorbeeld bij Zwerfkei voor het huren van je materiaal.
Tijdens je sneeuwschoenwandeling
Als je alles hebt gepland is het tijd om op pad te gaan. Ook tijdens de wandeling is het belangrijk om de omgeving en de gevaren goed te blijven monitoren. Meer nog dan in de zomer is het belangrijk dat je flexibel bent en er rekening mee houdt dat je wandeling anders verloopt dan in eerste instantie gedacht. Dat is niet erg, maar juist goed. En als laatste is het natuurlijk nog altijd belangrijk dat je volop kunt genieten van de rust en de stilte die ook in de winter in de bergen te vinden zijn!