Wintervakantie in het noorden van ijsland

Wanneer je in de winter op vakantie gaat krijg je vast al snel de vraag naar welk skigebied je gaat. De meesten zullen hier prima antwoord op kunnen geven omdat het natuurlijk een van de meest populaire wintervakanties is. Maar voor ons, en misschien ook voor jou, is er nog zoveel meer. Juist weg van de massa, geen harde après-ski muziek of geprepareerde pistes. Wanneer je op zoek gaat naar de echte winterse pareltjes kom je er achter dat er nog veel meer mogelijk is. In deze blog nemen we je mee naar de prachtige gebieden van IJsland.

Wanneer je aan IJsland denkt, dan denk je vast snel aan het noorderlicht en prachtige waterbronnen. En dat is niet gek, want deze highlights zijn er zeker niet te missen. Maar in de winter is IJsland nog veel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan borrelende modderpoelen, turkooisblauwe kratermeren en warmwaterbronnen, stomende gaten in de grond, lavavelden, eeuwenoude kraters en gestolde magmaformaties.

Kortom een prachtige omgeving voor een alternatieve wintervakantie.

Sneeuwschoenwandelen in IJsland

Het is geen geheim, wij zijn fan van sneeuwschoenwandelen. Het skiën hebben we tot nu toe eigenlijk altijd overgeslagen. Maar sinds onze reis in het winterse Zweden zijn we wel fan van een andere activiteit. De sneeuwschoenen onder en op pad in echt onontdekt gebied. Met sneeuwschoenen kom je namelijk makkelijk op plekken waar verder weinig mensen komen. Ook zonder ski-ervaring. Het is laagdrempelig en eenvoudig te leren. Maar onderschat het niet, want het is een stuk zwaarder dan wandelen in de zomer. Het verplaatsen door de sneeuw, het gewicht aan de voeten en vaak ook een wat zwaardere rugzak zorgen ervoor dat het een flinke workout is.

Maar dat hebben we er graag voor over als we door prachtige en verlaten landschappen lopen.

winter in IJsland
Uitgestrekte sneeuwvelden en prachtige waterbronnen zijn te vinden door heel noord IJsland

Waar in IJSland kan je sneeuwschoenwandelen?

IJsland is bij uitstek een perfect landschap voor sneeuwschoenwandelingen. Een stuk minder druk dan de Oostenrijkse of Zwitserse Alpen en dus perfect voor het “alleen op de wereld” gevoel. Wanneer je vanuit 1 basisplaats wilt gaan wandelen zijn de plaatsen Akureyri en Mývatn perfect. Beide bieden een goede uitvalsbasis die omringt is met prachtige natuur. Maar ook de mogelijkheid voor een lekker hapje en drankje aan het einde van een koude dag. Niets fijner dan opwarmen met een warme chocomel na zo’n inspanning. Wil je alleen op pad? Zorg dat wel dat je kennis hebt van lawines en het terrein. Hoewel er misschien minder lawines voorkomen dan in de Alpen, is het zeker niet uitgesloten. Heb je dat niet? Ga dan met een gids op stap.

Het verschil tussen wintersport in Scandinavië of de Alpen?

Op beide plekken valt er genoeg sneeuw voor een hoop winterpret. De frisse lucht en prachtige witte dekens zijn altijd prachtig. Maar in Scandinavië (en daaronder ook IJsland) biedt nog veel meer. Want waar de Alpen liggen omsloten door land, ligt in Scandinavië ook een hoop water. Dat zorgt voor andere, maar misschien nog wel mooiere dagen. Denk aan het noorderlicht, prachtige walvissen en de warme waterbronnen. En het mooie is, je hoeft hiervoor niet eens helemaal naar Lapland. Ook een stuk zuidelijker is van alles te ontdekken. Op jouw tempo en op jouw manier, weg van de massa.

Met een gids het winterse IJsland ontdekken

Genieten van het winterse landschap, maar niet alles zelf regelen? Snappen we!

Zeker als je voor het eerst op pad gaat in onbekend wintergebied is het fijn als er iemand met je meedenkt en meekijkt. Ook onze eerste reis was (deels) georganiseerd en daar zijn we altijd nog erg blij mee. Zo konden we op een laagdrempelige manier kennismaken met een alternatief voor de populaire skipistes.

Op pad met Voigt Travel

Een van de mogelijkheden om met een gids op pad te gaan zijn de reizen van Voigt Travel.

Hoewel we vaak schrijven over onze eigen reizen, willen we jullie ook kennis laten maken met andere partijen die onze missie delen en passen bij onze manier van reizen.

Voigt travel is zo’n partij. Doordat ze een focus hebben op het hoge noorden zijn ze expert op gebied van onontdekte gebieden. Weten ze alles van het arctische klimaat en werken ze samen met goed en gekwalificeerde gidsen. Ze hebben werkelijk voor ieder wat wils. We lichten er een paar reizen uit waarvan wij het meest enthousiast worden:

1. Een winter in Mývatn
Tijdens deze week ontdek je de prachtige wereld rondom noord IJsland. Het voordeel aan deze reis is dat je zelfstandig op pad gaat en volledige vrijheid hebt in de uitstapjes die je maakt of excursies die je zoekt. Al raden wij natuurlijk de sneeuwschoentocht aan! Maar ook kan je op zoek naar walvissen, een sneeuwscootertocht of jeepsafari in de winter maken. En om te relaxen sluit je af in een van de heerlijke natuurlijke baden in de omgeving.

2. Met een groep op noorderlichtreis in het noorden van IJsland
De kans dat je in de winter het noorderlicht kan spotten is best wel groot, dus staat deze al een tijd op je bucketlist? Bekijk dan zeker deze reis. Deze reis is ook voor de mensen die graag met andere avonturiers op stap gaan. Dit is namelijk de enige reis in IJsland die als groep wordt aangeboden. Een compleet verzorgde reis naar een prachtige en rustige locatie.

3. Actief in Akureyri
Geen tijd voor een volle week vakantie in IJsland? Geen probleem. Want ook in een lang weekend krijg je al een full experience mee. Bijvoorbeeld tijdens een weekendbezoek aan Akureyri, de een na grootste stad in IJsland. Het weekend bestaat uit een aantal toffe excursies waarbij je proeft van alles wat IJsland te bieden heeft.

Ook als wintersporter heb je in IJsland tal van mogelijkheden

Ben je met een van deze reizen meegeweest? Leuk! We horen graag je ervaring en wat je allemaal hebt gedaan.
Deze blog is opgesteld in samenwerking met Voigt Travel. Links zijn op basis van affiliatie (jij betaald niets extra’s, maar wij krijgen een klein deel van Voigt zodat we onze content kunnen blijven maken).

Het voordeel van IJsland? De grote veelzijdigheid aan activiteiten.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on