Winter rodelen in Oostenrijk

Snel naar beneden door de winterse landschappen. Dat is zeker niet alleen voor de fanatieke skiërs en snowboarders. Want ook als je geen liefhebber bent van de pistes kan je in de winter volop vermaak vinden in de bergen. Een van de manieren waarop dat kan is op de winter rodelbaan. Misschien heb je het wel eens gedaan in de zomer, op een voorbereidde track. Maar in de winter is het rodelen zeker zo leuk. Waarom? Dat vertellen we je graag.

Wat is een winter rodelbaan?

Een rodelbaan ken je waarschijnlijk wel. Al is het van TV of van de banen in de zomer. Maar ook in de winter zijn er verschillende rodelmogelijkheden. Vaak wordt er een deel van een piste of een autoweg geprepareerd als rodelbaan. Dat betekent dat er geen dikke laag sneeuw op ligt en dat je een breed pad hebt waar je gemakkelijk van af kan glijden. Het voordeel hiervan is dat het vaak door prachtig landschap gaat. Door bomen met witte toppen of juist met prachtig uitzicht.

Wat heb je nodig voor het winter rodelen?

Een uitgebreide uitrusting heb je niet nodig, maar een paar dingen zijn zeker handig. Om te kunnen rodelen heb je natuurlijk iets nodig om mee naar beneden te gaan. Meestal worden bij de rodelbanen een ouderwetse slee gebruikt. Je kent ze wel, de oude houten sleeën met een gekrulde voorkant. Deze glijden lekker naar beneden. Soms wordt er ook gekozen voor een glijband waar lucht in zit. Maar onze voorkeur heeft toch de echte ouderwetse slee.

Daarnaast moet je natuurlijk denken aan de veiligheid. Bij veel rodelbanen maken ze daarom gebruik van helmen. Heb je zelf geen helm? Regelmatig kan je dat er ook bij huren. Een ski-helm gebruiken kan natuurlijk ook. Vergeet daarbij niet om een bril mee te nemen, want ook hier kan de sneeuw veel licht reflecteren en door de snelheid houd je zo de wind uit je ogen.

Laagjes kleding, en veel. Want de winter is natuurlijk een stuk kouder dan de zomer. Daarnaast beweeg je zelf niet zoveel op de weg naar beneden, maar met enige regelmaat wel op de weg omhoog. Zorg er daarom voor dat je veel kledinglaagjes draagt die je makkelijk kan wisselen.

Winter rodelen Oostenrijk
Rodelen in de winter doe je op een ouderwetse slee

Hoe bereik je een winter rodelbaan?

Om naar beneden te kunnen glijden moet je natuurlijk eerst naar boven. Hoe je daar komt verschilt per rodelbaan. Het komt regelmatig voor dat je zelf naar boven moet lopen met je slee. Dat kan via hetzelfde pad als de rodelbaan ook weer naar beneden gaat, maar ook via een apart pad. Dat laatste is vooral fijn omdat je dan geen rekening hoeft te houden met tegenliggers. Via deze link vind je verschillende rodelbanen die bereikbaar zijn via een apart pad.

Het is ook mogelijk dat een rodelbaan bereikbaar is met de ski-lift of met een pistebullie. Als laatste is het ook mogelijk dat een taxi je naar boven brengt. Natuurlijk wel met speciale banden en een 4×4 aandrijving zodat deze makkelijk over de sneeuw kan rijden.

Rodelen is ook geschikt voor kinderen
Gegarandeerd een lach op je gezicht

Winter rodelen in de avond

Als er iets is waar de winter in de bergen om bekend staat dan is het wel de sfeer. En die is ook in de rodelbanen vaak aanwezig. Zo zijn er verschillende rodelbanen die ook in de avond beschikbaar zijn. Ze zijn dan (deels) verlicht en dat biedt een magisch uitzicht op de omgeving om je heen. Zo is de langste rodelbaan van de wereld, de baan in Bremberg, juist geopend in de avond. Na 13 kilometer rodelen kom je weer aan in het dal waar je zo kan aanschuiven voor een heerlijke maaltijd of een warme chocomel.

Winter rodelen in Oostenrijk
Een prachtig uitzicht op de bergen en ondergaande zon

Onze kennismaking met Rodelen in Mallnitz

Ook wij waren voornamelijk bekend met de rodelbanen in de zomer. Maar tijdens ons winterweekend in Mallnitz willen we ook wel eens proeven van deze leuke winteractviteit. Gelukkig zijn er veel rodelbanen in Oostenrijk en ook in Mallnitz is er een te vinden. De rodelbaan is zo’n 3,5 kilometer lang en ook in de avond open. Je komt er met de rodeltaxi of wandelend.

Het start- en eindpunt van deze rodelbaan is bij de Stockerhütte in Mallnitz. Vanaf hier kan je meer informatie krijgen over de tijden waarop de rodeltaxi rijdt en hoe je deze kan bereiken. De rodeltaxi heeft ook sleeën te huur. We betaalden 10 euro per persoon voor een ritje inclusief slee.

Aan het eind van de middag worden we met een klein groepje omhoog gebracht en maken we ons klaar voor de afdaling. Een beetje wennen is het nog wel. Remmen doe je namelijk alleen met je voeten op de gladde sneeuw. Afhankelijk van de kracht die je zet in je benen rem je harder of zachter. Maar ook afhankelijk van de kracht per been kan je de route bepalen. Zo gebeurt het nog al eens dat ik met rechts of links net wat meer kracht zet en dat mijn slee scheef op de baan kom. En ook in de bochten is het nog even wennen. Gelukkig hebben we daar wel de tijd voor. Een echte snelheidsduivel ben ik niet en ik kom halverwege zelfs achterstevoren te staan door een verkeerde rembeweging. Maar het level voor plezier is wel heel hoog. Het is leuk, speels, nieuw en even anders dan het zwoegen op sneeuwschoenen. Erg lang duurt het niet want binnen een kwartiertje staan we weer beneden. Maar dat betekent wel dat we deze winterdag lekker kunnen afsluiten met een drankje.

Voor wie is winter rodelen geschikt?

Winter rodelen is geschikt voor jong en oud. Zo zijn er verschillende lengtes en verschillende niveaus. Net zoals bij wandelpaden en pistes worden ook bij rodelbanen met niveaus gewerkt. De steilere rodelbanen hebben een zwarte kleur en de eenvoudige een blauwe. Via de website van visit tirol vind je een uitgebreid overzicht van alle rodelbanen in de regio.

Zo zijn er dus ook genoeg rodelbanen die geschikt zijn voor kinderen en dat maakt het een perfecte familie activiteit. Wel is het fijn als je een goede basisconditie hebt. Soms moet je met de slee eerst omhoog wandelen en ook tijdens het rodelen moet je wat kracht met je benen kunnen zetten. Maar echt vermoeiend is het niet. De routes duren vaak niet langer dan een half uur en je kan op je eigen tempo naar beneden. Of je nu houdt van veel snelheid of vooral wilt genieten van het uitzicht en de omgeving. Een ding is zeker, winter rodelen maakt jouw wintervakantie nog leuker!

Aankomst bij de finish

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on