Welke schoenen kies je voor in de bergen?

Als het gaat om de keuze van je bergschoenen zijn er tal van mogelijkheden. Stap een willekeurige outdoor winkel binnen en je ziet een grote wand met een net zo grote verscheidenheid aan keuzes. Maar welke schoen is goed voor jouw tocht? In deze blog vertel ik je welke schoenen er zijn, welke ik heb gekozen en waarom.

De niveaus – A B C D

Wanneer je kiest voor nieuwe schoenen is het eerst belangrijk om na te denken over het doel van deze schoenen. Steel jezelf de volgende vragen:

  • Op wat voor hoogte wil ik lopen?
  • Op wat voor terrein wil ik gaan lopen?
  • Wat voor materiaal vind ik fijn en belangrijk? 
  • In wat voor temperatuur wil ik gaan wandelen?
  • Welke pasvorm past bij mij?

Als je gaat shoppen voor nieuwe schoenen zal je wellicht zien dat er verschillende categorieën zijn. De categorieën voor bergschoenen zijn in principe verdeelt van A t/m D, maar er zijn ook schoenen die er tussen in zitten (bijvoorbeeld een A/B schoen). Maar wat zegt dat nou precies?

Het is zo dat een A schoen het meest soepel is en een D schoen het meest stug. Deze verdeling gaat dus over de flexibiliteit en stevigheid van de schoenen. Je kunt je wellicht voorstellen dan het lopen over grote keien en veel rots wat anders vraagt van je schoenen dan lopen over een bospad. Daar hebben de fabrikanten op ingespeeld. Hieronder zie je welke categorie bij welk soort wandelingen past:

  • A: deze categorie is echt gemaakt voor wandelen op (redelijk) eenvoudig pad. De schoenen zijn vaak laag en flexibel. Ze zijn uitermate geschikt voor wandelingen door het bos, een vierdaagse of onder in de bergen.
  • B: De B schoen is een wat stevigere schoen en heeft vaak ook een hogere schacht. Een B schoen wordt daarom vaker gebruikt als je wat hoger in de bergen loopt waar ook meer rots paden zijn. Maar ook zijn ze nog prettig om mee te wandelen. Een B schoen is bijvoorbeeld geschikt voor een huttentocht.
  •  C: Een C schoen is een hele stevige bergschoen. De zool is erg stug, evenals de schacht. De schoen geeft veel stevigheid op onstabiel terrein, hierdoor voel je de oneffenheden van het pad minder en heb je meer stabiliteit. Ook kunnen meestal stijgijzers geplaatst worden op een C schoen. Echter vanwege de stugheid, is het niet fijn om met een C schoen te lopen op een bos pad.
  • D: Deze schoenen worden alleen gebruikt wanneer je zware alpine tochten gaat doen. De zool is niet te buigen en ze zijn daarom geschikt voor bijvoorbeeld lange tochten hoog in de bergen en door de sneeuw. Ook hier kunnen stijgijzers voor  gebruikt worden.

Je kan je voorstellen dat lopen over grote keien en veel rotsen wat anders vraagt van je schoenen dan lopen over een bospad

Mijn eigen schoenen

Zelf heb ik 2 paar wandelschoenen die ik regelmatig afwissel. Zoals ik al zei, zijn er schoenen die tussen verschillende categorieën in zitten. Dat soort schoenen heb ik ook. Ik heb een paar A/B schoenen en ik heb een paar B/C schoenen. 

Ten eerste: ik ben een zeer moeilijke schoenen shopper (zeker als je het Thomas vraagt) en kan erg lang doen over het vinden van de juiste schoen. Voor mij zijn deze 2 schoenen echter perfect en zitten ze heel fijn.

Mijn A/B schoenen zijn Lowa Renegates. Deze schoenen gebruik ik vooral in Nederland als ik door het bos wandel of als ik laag in de bergen ben. Deze schoenen gaan in mijn tas als we niet hoger komen dan 2500 meter. Ik vind het altijd belangrijk dat een schoen goed waterdicht is en deze schoen heeft een Gore-Tex membraan, wat betekent dat er geen water doorheen komt. 

Daarnaast heb ik nog een C categorie paar. Dit zijn de La Sportiva Trango GTX (vrouwen model). En ik moet zeggen, deze schoenen zitten mij echt als gegoten. Wanneer je ze aandoet voelen de schoenen zacht van binnen, maar ze zijn ontzettend stevig. Ze zijn redelijk licht, maar dat is voor mij geen probleem. De schoenen zijn waterdicht en daarnaast zijn ze stijgijzervriendelijk. Het is dus mogelijk om met stijgijzers te lopen als ik deze schoenen draag. Daarnaast heeft deze schoen de mogelijkheid om de voering bij de lip te verstellen zodat ze echt 100% goed zitten. Deze schoenen gaan met mij mee als ik hoger in de bergen ben of lang en met veel bepakking moet lopen.

Mijn Lowa Renegates die ik lager in de bergen en in Nederland gebruik. 

Wanneer zitten je schoenen goed?

Dit vind ik zelf een heel belangrijk punt. Je wilt natuurlijk niet dat je met blaren terug komt na je wandeling. Het is daarom belangrijk om je schoenen echt goed te passen en gelijk te ervaren hoe het is om omhoog en omlaag te lopen met een schoen. Bij de meeste outdoorwinkels is er ook een mogelijkheid om dit te testen. Op welke punten moet je letten bij het kopen van een schoen:

  • Je schoen mag niet knellen. Je schoenen moeten strak zitten, maar als je voelt dat je schoen vervelende drukpunten heeft is het niet de juiste schoen.
  • Je hielen moeten goed vast zitten. Als je omhoog of naar beneden loopt is het belangrijk dat je hiel niet (te veel) omhoog komt. Als dat wel zo is krijg je wrijving en meer kans op blaren.
  • Je moet niet schuiven in je schoen. Als je een lange tocht naar beneden loopt is het belangrijk dat je schoenen goed vast zitten en je voeten niet naar voren schuiven. Om zo bedrukte en blauwe tenen te voorkomen 😉

Daarnaast kun je voor jezelf bepalen of je het belangrijk vind dat een schoen waterdicht is, of een schoen licht is of dat hij goed ademt. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Pas daarom altijd meerdere schoenen in de winkel om te kijken welk paar het beste bij jou past!

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on