Wandelstokken gebruiken, Wat is belangrijk?
Iedereen kent ze wel, de wandelstokken. Niet het hipste product of het product met het meest moderne imago, maar wel een ideale toevoeging aan je outdoor uitrusting. Wist je dat je namelijk tot 30% van je spieren, zoals je rug en knieën, kan ontlasten als je loopt met wandelstokken? In deze blog leggen we je uit waar je aan moet denken als je gaat hiken met wandelstokken.
1. Welke wandelstok kan je kopen?
Als we het hebben over wandelstokken dan zijn er veel mogelijkheden. Maar een ding hebben de meeste stokken overeen, dat is namelijk dat je ze compact kunt maken om bijvoorbeeld aan je rugzak vast te binden. Wanneer je aan het hiken bent in de bergen zijn er soms momenten dat je liever geen wandelstok gebruikt. Op dat moment maak je de wandelstokken compact. Maar welke opties zijn er eigenlijk? En welke optie past het beste bij jou?
Compacte wandelstokken
- Uitschuifbare wandelstokken – Het systeem dat je het meest tegen zal komen zijn de uitschuifbare wandelstokken. Deze wandelstokken bestaan vaak uit 3 delen waarbij het van boven naar onder steeds smaller wordt. Deze stokken hebben als voordeel dat je ze op elke gewenste lengte weer vast kan draaien. Vaak staan op deze wandelstokken ook afmetingen, wanneer je precies weet wat jouw afmeting is, weet je ook altijd precies hoe je jouw wandelstokken weer kan vastdraaien.
- Uitvouwbare wandelstokken – Naast de uitschuifbare wandelstokken heb je ook uitvouwbare wandelstokken. Deze wandelstokken bestaan uit nog meer delen (het is een beetje een vergelijkbaar systeem als een tent stok) en zijn vaak nog wat compacter dan de uitschuifbare wandelstokken. Het voordeel hiervan is dat je ze bijvoorbeeld makkelijker mee kan nemen in het vliegtuig. Ook zijn deze wandelstokken vaak nog wat lichter.
Houten wandelstokken
Naast de compacte wandelstokken kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een echte houten wandelstok te gebruiken. Een grote tak die je zelf tot wandelstok maakt, of bijvoorbeeld de Cleanwalk wandelstok, een wandelstok en afvalprikker in een. Deze wandelstokken zijn mooi, fijn en kunnen zelfs dienen als toffe decoratie. Echter zijn ze niet compact en vinden wij deze vooral fijn om tijdens eenvoudige wandelingen te gebruiken.

2. Wanneer gebruik je wandelstokken?
Voor het oriënteren naar wandelstokken heb je waarschijnlijk een moment gehad waarop je dacht dat wandelstokken eigenlijk wel handig waren, en dat snap ik ook heel goed. Zodra ik in de bergen wandel maak ik gebruik van mijn wandelstokken. Er zijn verschillende redenen waarvoor je wandelstokken kan gebruiken. Hieronder noem ik er een aantal.
- Ontlasten van je spieren – wanneer je met volle bepakking loopt óf pittige stukken moet stijgen of dalen is het erg fijn om ondersteund te worden door wandelstokken. Je stokken zorgen er namelijk voor dat je jouw gewicht beter kan verdelen waardoor je spieren en gewrichten minder belast worden. Je hebt als het ware extra steunpunten.
- Geen opgezwollen vingers – Heb je het wel eens meegemaakt dat je tijdens een wandeling opgezwollen vingers kreeg? Ik wel! Dat komt vaak doordat je handen niet veel bewegen en vaak naar beneden hangen. Hierdoor wordt de bloedsomloop minder. Door wandelstokken te gebruiken verklein je de kans hierop. Je armen zijn meer in beweging en je houdt je handen hoger.
- Stabiliteit – Sommige bergpaden kunnen nog wel eens wat vragen van je evenwicht. Door veel rotsen of wat puin zijn niet alle paden even makkelijk te lopen. Tot op zekere hoogte kunnen wandelstokken je ook hierbij helpen. Wordt de puin echt pittig en kan je beter je handen gebruiken dan je wandelstokken? Berg ze dan vooral weer op!
- Ritme – Vind je het lastig om een fijn ritme aan te houden tijdens het lopen? Wandelstokken kunnen je ook hiermee helpen. Je houdt makkelijker je cadans vast en loopt in een stabieler ritme. Je hoort het ook sneller als je even uit het ritme loopt.
Wandelstokken gebruiken bij stijgen of dalen?
In de bergen zijn er weinig vlakke paden te vinden, meestal loop je omhoog of juist naar beneden. In beide gevallen kunnen wandelstokken handig zijn, maar het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur wanneer je ze gebruikt. Loop je omhoog dan zullen de wandelstokken je helpen met het lichter maken van de tocht. Je gewicht wordt over meer punten verdeeld en je zal merken dat je minder snel moe wordt. Naar beneden ervaar ik vooral voordeel met stabiliteit en evenwicht. Echter moet ik zeggen dat wij vooral de stokken gebruiken als we omhoog lopen. Het tempo dat we naar beneden lopen vinden we vaak niet fijn met wandelstokken omdat we dan te snel moeten bewegen met onze armen.

3. Verschillende opties voor je wandelstokken
Je weet nu dat er verschillende wandelstokken zijn, maar per type wandelstok heb je nog meer verschillende opties.
Materiaal
Een van de belangrijkste opties is het materiaal. Kies je voor licht materiaal (wat vaak ook duurder is), of iets zwaarder materiaal en iets goedkoper. De materialen die veelal gebruikt worden zijn carbon en aluminium. Carbon is een licht materiaal en erg sterk, maar ook iets minder flexibel. Als je stok ergens achter blijft hangen en er komt een flinke druk op te staan dan zal een carbon stok eerder breken dan een aluminium stok. Aluminium stokken zijn ook licht, maar wel zwaarder dan carbon en ze kunnen dus ook iets beter tegen een stootje. Aluminium is vaak goedkoper dan carbon.
Handvaten
Bij het kiezen van een wandelstok zal je ook zien dat er verschillende mogelijkheden zijn voor het handvat. Zo is er keuze in verschillend materiaal, maar ook in vorm. Qua materiaal kan je denken aan kunststof, maar ook een kurk materiaal. Kunststof is vaak goedkoper, maar neemt vocht niet op. De wandelstokken met een kurk materiaal aan de bovenkant zijn beter bestand tegen natte handen, ook houdt het wat zachter vast. Sommige stokken hebben langere handvaten, deze zijn vooral geschikt voor hikes in de bergen, waarbij je afwisselend stijgt en daalt. Voor de optimale loophouding kan je zelf kiezen waar op het handvat je de stok vasthoudt.
Tellers
Je hebt ze vast wel eens gezien, van die rondjes onder aan de wandelstokken. Deze rondjes worden tellers genoemd en ze zorgen er vooral voor dat jouw wandelstok niet verder de grond in zacht als deze zacht is. In de bergen is het gebruikelijk om deze tellers te gebruiken. Ga je naar de sneeuw en wil je bijvoorbeeld een sneeuwschoenwandeling maken? Dan is het verstandig om extra grote tellers te gebruiken zodat je stokken niet in de sneeuw weg zakken. Zo gebruikten wij grote tellers tijdens onze hike in Zweden.
Schokdemping
In sommige wandelstokken zit al schokdemping, dat helpt je om het gewicht op te vangen tijdens het wandelen. Maar dat hebben ze zeker niet allemaal. In dat geval kan je er voor kiezen om een extra schokdemper onder aan je wandelstok te bevestigen. Deze zijn vaak van rubber en ze zorgen er ook voor dat je minder krast op de weg of de stenen.

4. Wandelstokken looptechnieken
Als je eenmaal een wandelstok hebt gekozen is het ook belangrijk dat je er op de juiste manier mee loopt, anders is het puur voor de decoratie 😉 Een wandelstok moet niet te lang of te kort zijn. Als je rechtop staat op een vlakke grond moet je elleboog in een hoek van 90° staan. Dan is de wandelstok op de juiste hoogte. Als je dus stijgt of daalt kan je jouw wandelstok in lengte aanpassen. Bij het stijgen betekent dit vaak een kortere wandelstok en bij het dalen een langere wandelstok. Vind je dat teveel gedoe? Dan kan je er voor kiezen om een wandelstok met verlengd handvat te kopen dat je op verschillende plekken kan vasthouden.
Daarnaast is het belangrijk om de stokken goed voor je neer te zetten, zo loop je als het ware naar de stok toe. Plaats ze dus niet naast je voeten, maar zet ze goed vooruit. Ongeveer op de plek waar je volgende stap zal komen. Zo ben jij verzekerd van een fijne tocht!