Wandelen over de Eiger trail – Berner Oberland

Route gegevens
  • Start hoogte: 2222 meter
  • Hoogtemeters:  381 meter stijgen, 964 dalen
  • Hoogste punt: 2304 meter
  • Duur: 6 uur
  • Afstand: 13 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Het is een icoon, de Eiger noordwand. Onder bergfanaten en alpinisten is het een van de meest bekende bergen in de Alpen en extreem moeilijk om te beklimmen (tenzij je een doorgewinterde Alpinist bent). Maar de Eiger is ook in bredere kringen bekend, vanwege de ultrailtrail die ieder jaar gehouden wordt rondom deze berg. Dit is een hardloopwedstrijd waarbij er wel 101km en 6700 hoogtemeters gemaakt wordt. Geen van beiden staan vandaag op onze planning, maar wel een heerlijke wandeling over de prachtige Eiger trail. Een wandelpad die uitzicht biedt op deze prachtige berg.

De kabelbaan naar Männlichen

Zwitserland is misschien wel het land met de meeste kabelbanen. En zeker in het gebied waar wij nu zijn, Berner Oberland, hebben ze er flink wat gebouwd. Wij nemen vandaag de kabelbaan naar de start van onze wandeling. Een wandeling van zo’n 13 kilometer in totaal. We starten bij Grindelwald Grund en parkeren onze auto naast de kabelbaan. Ze zijn er druk aan het bouwen aan een nieuwe kabelbaan die rechtstreeks naar de Eiger Gletsjer gaat. De parkeerplaats is daarom verplaatst naar een ander terrein, maar we moeten er wel betalen. Helaas hebben we geen contant geld mee, dus moeten dat nog even snel bij het treinstation pinnen. We verliezen daarmee wat tijd, maar de wandelingen die we hebben uitgekozen voor deze week zijn vrij rustig dus dat geeft gelukkig niets.

Nadat we de auto hebben geparkeerd gaan we met de kabelbaan naar Männlichen dat op 2222 meter hoogte ligt. Het is vrij fris en de wolken zijn onze beste vriend. In de kabelbaan kregen we nog een blik op de Eiger, maar deze is momenteel helemaal verstopt in de wolken. Voordat we op de Eiger trail komen, lopen we eerst de Panoramaweg van Männlichen naar de Kleine Scheidegg. De Kleine Scheidegg is een groot bergtreinstation waar ook het treintje stopt dat naar de Jungfraujoch loopt. De Panoramaweg hier naartoe gaat over een eenvoudig en redelijk vlak pad. Het pad is breed en daarom is het heerlijk wandelen met onze hond Bruno. Onderweg wordt je normaliter verwend met uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. In ons geval zien we vrijwel alleen wolken. Na ongeveer 2 uur lopen komen we bij de Kleine Scheidegg aan. Het treintje laten we vandaag aan ons voorbij gaan en wij wandelen door naar de start van de Eiger trail. Vanwege de werkzaamheden aan de nieuwe kabelbaan moeten we een stukje om lopen, dus klimmen we eerst nog zo’n 200 meter omhoog.

Tussen de bewolking laat de Eiger zich steeds vaker zien.
Het treintje op weg naar het Jungraujoch met op de achtergrond de Kleine Scheidegg

Wandelen op de eiger trail

Na nog een half uur klimmen vinden we een perfect plekje voor onze lunch, met uitzicht op de prachtige Noordwand bij de start van de Eiger Trail. Inmiddels komt tussen de wolken steeds vaker de Eiger tevoorschijn en het is een machtig zicht. Het is vandaag vrij rustig op de berg en er zijn weinig buitenlandse toeristen. De grenzen zijn immers pas weer 5 dagen open en wij hadden het geluk deze vakantie precies op het goede moment te hebben geboekt. Wij genieten dus in alle rust en met mooi uitzicht van onze gebruikelijke lunch met een soepje, broodje een eitje en een worstje.

Na een uitgebreide pauze pakken we onze spullen om aan de Eiger Trail te beginnen. De Eiger trail is momenteel misschien een begrip in de Alpenwereld, toch is deze route pas 10 jaar oud. De Eiger Trail is voor iedereen makkelijk te bewandelen en brengt je tegelijkertijd dicht bij de noordwand. De alpinisten die deze berg gaan beklimmen bewandelen ook deze route om even verderop de wand in te gaan. Dit staat ook leuk aangegeven op een bord onderweg. We hebben inmiddels al zo’n 6 kilometer gewandeld en hebben er nog zo’n 7 te gaan. De rest van de route belooft dus redelijk eenvoudig te worden en we hoeven alleen nog maar te dalen. Een relaxte wandeling waar Bruno volop van kan genieten.

We vinden het perfecte plekje voor de lunch, met uitzicht op de prachtige noordwand (rechts) bij de start van de Eiger Trail

Uitzicht op de machtige noordwand

Wanneer we verder lopen klaart het weer steeds weer een beetje op en laat de prachtige noordwand van de Eiger zich steeds vaker zien. Voor wie de Eiger nog niet zo goed kent, hierbij een aantal leuke feitjes:

De Eiger is een berg van 3970 meter hoog. Het is niet de hoogste berg van het gebied, maar de beklimming is erg technisch en hij staat bekend als de gevaarlijkste route van Europa. Het weer kan razendsnel veranderen en ook steenslag is een van de bekende risico’s. Waar dit sommigen afschrikt, trekt het anderen juist heel erg aan. Zo is bijvoorbeeld Ueli Steck de recordhouder voor de beklimming van deze berg. Hij beklom de Eiger Noordwand in slechts 2 uur en 23 minuten. Maar ook Peter Habeler is fan van deze berg. Deze beroemde bergbeklimmer bedwong de berg enkele jaren terug nog op 74 jarige leeftijd.

de tijd die we inhalen met lopen, verliezen we weer met staren naar deze berg

Zo ver komen wij niet vandaag. Wij kijken vanaf een veilige afstand naar deze prachtige top. Gedurende de wandeling kunnen we het niet laten om regelmatig stil te staan en naar de icoon te kijken. De Eiger Trail is inderdaad eenvoudig waardoor we makkelijk meters kunnen maken. De tijd die we inhalen met lopen, verliezen we echter weer met staren naar deze berg. Na een kleine 12 kilometer loopt het pad weer wat steiler naar beneden en brengt het ons via de laatste kilometer naar ons eindpunt, het treinstation Alpiglen. Vooraf hebben we al een retourkaartje gekocht dus het enige wat we hoeven te doen is wachten op de trein. We besluiten dat dat net zo goed met een koude cola op het terras kan bij de nabijgelegen hut. En zo krijgen we vanaf het terras nog ons laatste uitzicht op de Eiger voordat we met het treintje weer terug gaan naar Grindelwald Grund gaan.

De Eiger Trail is eenvoudig en loopt veelal over de hoogetlijn.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on