Wandelen naar de Schiessentümpel – de mooiste waterval van Luxemburg

Route gegevens
  • Start hoogte: 315 meter
  • Hoogtemeters:  422 meter 
  • Laagste punt: 224 meter
  • Duur: 3,5 uur
  • Afstand: 10 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Het voelt als een tweede thuis en ik ben er al zeker 10 keer geweest, Thomas misschien zelfs wel meer dan 15 keer. Elk jaar is het onze uitvalsbasis voor mooie wandelingen, fietstochten en leuke klimsessies. Wie ons al een tijdje volgt weet dat we het dan hebben over Berdorf. Het kleine dorpje in het Mullerthal, gelegen in Luxemburg. Aan dit kleine dorpje zit een fijne camping van waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Hightlight van Luxemburg

Maar vandaag rijden we eerst een stukje verder voor onze wandeling. We zijn voor het eerst met onze net gekochte camper op pad en willen hem eens goed uitproberen. Dat betekent dus eerst alles inpakken en vastzetten voordat we op pad gaan. Op internet had ik een afbeelding gezien van een van de highlights van dit gebied en die had ik, ondanks de vele keren hier, nog nooit gezien. Tijd om daar verandering in te brengen dus. Vandaag gaan we op zoek naar de Schiessentümpel waterval.

Het is gelukkig niet ver rijden, want ook deze waterval ligt aan de Mullerthal trail. Na ongeveer 10 minuten rijden komen we aan op onze parkeerplaats. Deze wandeling biedt, net zoals het hele gebied een prachtige omgeving. Vol met hoge bomen, rotsen en natuurlijk de beginnende oranje bladeren die laten zien dat de herfst er aan komt. We beginnen de wandeling gelijk met een korte klim. Hoewel dit geen echte bergen zijn is het zeker heuvelachtig en maak je zo de  nodige hoogtemeters.

Rotsen, bomen en oranje bladeren

We lopen langs de mooie rotsen, soms overhangend en vragen ons af waarom hier toch geen klettersteig is. Dat zou het gebied echt helemaal compleet maken! We wandelen een heel stuk aan de rand van de heuvel en keren na een uurtje lopen keren we om, om langs de overkant weer een stukje terug te lopen. In het midden ligt een mooi dalletje verscholen die al vol ligt met de gevallen bladeren. We twijfelen of we hier al ons broodje willen eten, maar besluiten toch nog door te lopen. Hopen dat er een bankje bij de waterval aanwezig is.

We beginnen de wandeling tussen het typische landschap van het Mullerthal.
Bruno is ook al enkele jaren mee en vindt het hier fantastisch.

De Schiessentümpel waterval

Na nog een minuut of 40 verder te hebben gelopen zien we hem liggen, de waterval waar we naar op zoek waren. En dus een highlight in deze omgeving. Ik denk dat we geluk hebben dat het een doordeweekse dag in de herfst is want het is redelijk rustig. Er zijn natuurlijk wel wat mensen, maar het staat er niet helemaal vol. Iets wat in de zomer wel het geval is, horen we later. En wat ons ook gelijk opvalt is dat deze waterval pal naast de autoweg ligt. Helaas zien we het vaker met de mooie highlights van gebieden, ze zijn eenvoudig te bereiken waardoor het nog extra druk wordt. Vandaag dus niet en daar maken wij mooi gebruik van. Nadat we een paar leuke foto’s hebben gemaakt zien we een bankje boven ons dat mooi uitkijkt op de waterval. De perfecte plek voor onze lunch!

Schiessentümpel
Bruno mocht op de foto, of hij er blij mee was is te betwijfelen.

Nadat we onze lunch hebben gegeten is het tijd om terug naar de camper te lopen. Maar niet langs dezelfde weg. We steken de autoweg over en lopen aan de andere kant van het gebied verder. Het Mullerthal staat bekend om zijn vele rosten en kloven en die vind je hier ook volop terug. De kloven zijn hier echt wel hoog en Thomas klimt naar boven om te kijken of we dat ook eens goed op beeld kunnen vastleggen. Het is soms net een doolhof, want naast hoog zijn deze kloven ook smal. Je zou er makkelijk uren doorheen kunnen dwalen. Op sommige stukken is het nog passen of we er met de rugzak doorheen passen. Gelukkig is dat altijd het geval en kunnen we gewoon de route lopen die we in gedachten hadden.

Na zo’n 3,5 uur komen we weer aan bij de camper die nog netjes op de parkeerplaats staat. En we zien gelijk de voordelen van zo’n camper. Namelijk fris drinken en wat lekkers meteen bij de hand als we terug komen! We stappen in ons kleine huisje op willen en rijden het korte stukje weer terug, want vandaag komt de rest van de familie! Op naar nog meer mooie dagen in dit gebied 😊  

De hoge kloven waar je op kan klimmen en doorheen kan lopen.

De kloven zijn hier echt wel hoog en Thomas klimt naar boven om te kijken of we dat ook eens goed op beeld kunnen vastleggen.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on