Wandelen naar de Oeschinensee – Berner Oberland

Route gegevens
  • Start hoogte: 1200 meter
  • Hoogtemeters:  1031 meter stijgen
  • Hoogste punt: 1980 meter
  • Duur: 6,5 uur (incl pauzes)
  • Afstand: 15,6 kilometer
  • Moeilijkheid: Gemiddels


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Toen we vorig jaar juni in Zwitserland waren om een week in de bergen te wandelen kregen we over 1 wandeling wel heel veel vragen. Vandaag vertellen we je meer over deze wandeling in onze blog. Toegegeven het spreekt tot de verbeelding, het plaatje is idyllisch en het uitzicht fantastisch. De boompjes boven de Oeschinensee zijn inmiddels bekend Instagram materiaal. En dat is ook niet voor niets, want deze wandeling is eenvoudig én heel erg mooi! Lees je mee?

Wandelen of de kabelbaan?

We zijn inmiddels alweer bijna een week in Berner Oberland en hebben nog 1 wandeling op de planning staan. Het gebied Berner Oberland kenmerkt zich door de hoge en soms ruige toppen. Zo vind je in de omgeving de Eiger en de Jungfrau. Dat betekende dat we afgelopen week regelmatig met de kabelbaan naar hoogte zijn gegaan. Iets wat eigenlijk niet altijd onze voorkeur heeft. Is het niet om de kosten dan is het wel omdat we het veel leuker vinden om een berg van onderaf te beklimmen. Daarom hebben we er vandaag voor gekozen om een wandeling te maken die we te voet vanaf de auto kunnen doen. En dat is de wandeling naar én boven de Oeschinensee. Overigens kan je ook hier het eerste deel met de kabelbaan doen. Echter is dat maar 400 meter klimmen over eenvoudig pad, dus wij raden aan het stuk lekker te wandelen.

We parkeren de auto in Kandersteg, niet de parkeerplaats bij de kabelbaan maar net ietsje verderop. Bij de grote parkeerplaatsen in de buurt moet je vaak betalen en dat is ook vandaag het geval, helaas alleen contant dus eerst maar even op zoek naar een plek waar we geld kunnen halen. Als we eenmaal staan geparkeerd gaan we op pad. Na zo’n 50 meter vinden we toch dat de zon al wel erg fel schijn en komt de zonnebrandcrème al uit de tas. De wandeling begint op ongeveer 1200 meter hoogte en loopt in 400 hoogtemeters naar de Oeschinensee. Het pad is eenvoudig en vlak, maar er zaten ook een paar stukken asfalt tussen. Met de warme zon en gevoelige hondenpootjes was het voor Bruno goed opletten dat hij over onverhard pad blijft lopen. Al snel passeren we een mooie waterval, het is nog vroeg in het seizoen en het water smelt nu snel en hard. Ook wij lopen lekker snel vandaag. De rugzakken zijn licht en er zijn geen moeilijke passages. Het tempo gaat dan ook lekker en na een uur kijken we al uit op het meer.

Het eerste stuk loopt over eenvoudig pad dat niet erg steil is.
Al snel passeren we een mooie waterval.

Het pad is eenvoudig en vlak, maar er zaten ook een paar stukken asfalt tussen. Met de warme zon en gevoelige hondenpootjes was het voor Bruno goed opletten dat hij over onverhard pad blijft lopen.

Wandelen boven de Oeschinensee

De Oeschinensee is een groot en blauw meer dat wordt gevormd door het gletsjerwater van de meer dan 3000 meter hoge bergen die rondom het meer liggen. Je kan er zelfs roeibootjes huren zodat je het meer over kan varen. Dat gaan wij vandaag niet doen, wij gaan nog verder omhoog om het meer ook (deels) vanaf de bovenkant te bekijken. Het is even zoeken naar de opgang maar na een keer heen en weer lopen zien we het kleine paadje dat ons naar boven leidt. Hier beginnen de echte bergpaadjes en dat stemt ons vrolijk.

Iets minder vrolijk worden we als we de koeien zien. We kunnen ons de spannende momenten in Oostenrijk van het jaar ervoor nog herinneren. Maar dit gebied is totaal anders, namelijk veel drukker. Omdat we net na de lockdown zitten merken we nu niet zo veel van de drukte, maar we merken wel dat de koeien veel meer gewend zijn aan mensen en honden. Ze zijn niet nieuwsgierig en grazen lekker door terwijl wij passeren.

De wandeling boven de Oeschinensee is een lus waarbij we aan 1 kant van het meer blijven. We stijgen inmiddels over een smaller, maar nog steeds eenvoudig bergpad. Het pad ligt op maximaal 1980 meter hoogte en loopt ook nog een deel (redelijk) over de hoogtelijn. We stoppen af en toe om wat foto’s te maken en goed te drinken. Bovenin vinden we een stuk rotsen waarbij we zoeken of er misschien klimroutes te vinden. Die kunnen we nog niet heel makkelijk vinden, maar wat we wel snel zien is een groep schapen die lekker ligt te schuilen in de schaduw. Ook ons idee is om de schaduw te gaan zitten voor de lunch, maar dat is op deze route wat lastig te vinden. Dan kiezen we maar voor een lekker plekje in het gras met een prachtig uitzicht op het meer. De insecten vliegen in het rond (iets waar Thomas meestal niet zo blij van wordt) dus na een korte pauze lopen we snel maar weer verder.

Oeschinensee
Het instafamous plekje met de naaldbomen boven de Oeschinensee
Oeschinensee
De wandeling biedt prachtige uitzichten op de ruige rosten aan de overkant

Zwemmen in de Oeschinensee

Na ongeveer 4,5 uur lopen met een prachtig uitzicht en in een lekker zonnetje komen we weer uit bij het meer. De zon is ver weg, maar de warmte niet. Het is best wel benauwd en broeierig. Het is echter pas vroeg in de middag en wij hebben geen haast. Wat we ook niet hebben is badkleding, wat wel erg welkom was. Maar pootje baden kan altijd! Als ik het water aan mijn voeten voel merk ik dat het helemaal niet super koud is en besluit ik toch om er helemaal in te gaan. We droger daarna vast vanzelf wel weer op. In ons ondergoed duiken we het water in wat heerlijk aanvoelt na een warme wandeling. Bruno snapt er niet zo veel van. Hij is meestal de enige in het water en nu wij er bij zijn weet hij niet hoe snel hij naar de kant moet gaan. Als wij er ook genoeg van hebben kleden we ons weer aan en lopen we naar het beginpunt van het meer. Daar verkopen ze nog een heerlijke ijskoffie die we ons goed laten smaken. De wandeling en daarmee ook onze vakantie zitten er bijna op. We wandelen nog een uurtje naar beneden terwijl we het in de verte horen rommelen.

Terwijl we naar beneden lopen met aankomend onweer zien we nog klimmers met helmen en ijzerwaar omhoog gaan. Stiekem vragen we ons af wat hun plan is, waar ze zullen gaan klimmen en of ze ook met aankomend onweer in de bergen zullen blijven slapen. Dat is ons allemaal nog wat te spannend en we zijn dan ook blij als we weer veilig bij de auto zijn aangekomen met weer een mooie wandelherinnering in de rugzak.

Nog even een frisse duik, hoewel de wolken voor de zon zijn gekomen is het nog broeierig warm

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on