Wandelen in zonnig berggebied – Valle Maira

Route gegevens
  • Start hoogte: 1629 meter
  • Hoogtemeters:  1000 meter
  • Hoogste punt: 2536 meter
  • Duur: 5,5 uur
  • Afstand: 13 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Wandelen in de zon over groene almen. Ondertussen kom je verschillende bergmeren tegen en de koeien lopen lekker los. Dat is toch het echte berggevoel. Hoewel elk weer iets moois heeft, houden we toch ook wel van de warme zon. Gelukkig hebben we dat al tijdens onze hele vakantie in Valle Maira, een echt zonnig berggebied. We zijn verhuisd van camping Lou Dahu naar Camping Campo Base. Vanuit hier rijden we naar de startpunt van onze wandeling.

Picknicken en luieren onder aan de berg

We parkeren onze camper, wederom betaald, bij sorgenti del maira. We zien het hier vaak, dat de beperkte parkeerplaatsen eigenlijk ook betaald zijn. Contant uiteraard, want heel modern is deze omgeving nog niet. Iets wat het juist ook zijn charme geeft. De parkeerplaats is tevens ook een overnachtingsplek voor campers dus er staan er al meer. De parkeerplek ligt vlak bij een mooie weide en een leuke boulderplek, met een mooi riviertje. Anderen zijn er lekker aan het chillen maar eerst gaan wij naar boven!

De wandeling van vandaag is zo’n 1000 hoogtemeters en loopt langs 4 meren. De dag begint al vrij warm dus we lopen enkel in korte broek en een shirtje. Dat is ook iets wat deze vakantie kenmerkt, want het is eigenlijk altijd zonnig en warm. Omdat dit gebied wat zuidelijker ligt krijg je nog echt het mediterrane gevoel mee in de bergen. Gelukkig is het hoger in de bergen altijd wat frisser.

Het pad begint al gelijk vrij steil en binnen no-time zijn we alweer een paar honderd meter gestegen. Dit deel van het pad bevindt zich nog fijn onder de bomen wat ons wat schaduw biedt. Nadat we deze boomgrens passeren komen we al snel bij het uitzichtpunt van het eerste meer. We staan best ver boven het water maar krijgen daardoor wel een prachtig uitzicht. Dit meer is nog goed gevuld, ondanks dat het al eind augustus is en is diepblauw.

Mooie almen volgen hierna. We stijgen weer en stukje verder en passeren een vlakke pas waardoor we al bijna bij het tweede meer uitkomen. Bij dit tweede meer staat ook een leuke bivak. We willen graag even kijken, maar zien dat er een hele groep mensen voor zit dus we laten hem toch maar even gaan. Wel gaan we samen naar het meer. Omdat het dus heel warm en zonnig is proberen we Bruno zo veel mogelijk te laten afkoelen en te laten drinken waar het kan. Gelukkig kan het hier, al moeten we wel eerst nog wat gruis en stenen over. In dit meer is het water duidelijk al verder teruggetrokken. Bruno is als eerste bij en vooral in het water te vinden en hij geniet volop. Na een korte pauze gaan we weer op stap.

Het eerste meer dat we tegenkomen.

Dat is ook iets wat deze vakantie kenmerkt, want het is altijd zonnig en warm.

Bruno duikt snel het water in als hij het ziet. Hoewel het hoger in de bergen beter te doen is qua warmte moet hij op momenten goed afkoelen.

Koeien en stieren in de bergen

Deze route kenmerkt zich door de weidse uitzichten en het mooie gras dat je overal ziet. Dit landschap is voor ons totaal anders dan andere berggebieden en alleen al daarom raden we deze regio aan. Wat we hier ook veel zien zijn losse kuddes koeien en ook stieren. En vooral dat laatste zien we eigenlijk niet zo vaak. We zijn dus ook weer een beetje gespannen als we weer een nieuwe groep tegenkomen. Ze liggen dan wel op afstand, maar stieren vinden we helemaal onvoorspelbaar. Hier helpt ook het mooie uitzicht, want we zien de koeien en stieren al vanaf een afstand. Kunnen wij ze mooi ontwijken.

Een stukje verder komen we alweer bij het derde meertje en ook hier laten we Bruno van het water genieten. Naast onze eigen Bruno, de koeien en de stieren zien we ook hier weer regelmatig marmotjes. Doordat het gebied nog relatief onbekend is en er minder toeristen zijn, zien we meerdere dieren voorbij komen. We genieten volop!

Het vierde en laatste meer ligt ook weer wat verder weg en kunnen we dus helaas niet naartoe. Maar we zien wel wat anders leuks in de verte! Een mooie rots die boven de bergen uitsteekt. In dit gebied ligt ook de Rocca Castello waar we eigenlijk wel graag eens op zouden willen klimmen, maar dat is nu met Bruno niet zo handig. De andere rots die we zien is vlakbij en niet zo hoog, maar ziet er wel tof uit. Ik kan het toch niet laten om te kijken of ik er even op kan klimmen. Voorzichtig (want geen zekering), maar met duidelijk genoeg grip sta ik even later op de kleine rots. Even speelkwartier in de bergen.

zonnig berggebied
De route kenmerkt zich door de weidse uitzichten en groene almen.

Nog even een speelkwartier in de bergen met het beklimmen van een kleine rots.

Lunch met uitzicht

Inmiddels zijn we ook al voorbij het hoogste punt en lopen we redelijk over de hoogtelijn. Het is inmiddels lunchtijd dus zoeken we een mooie plek om de lunch op te eten. We komen wederom een mooie plek tegen met prachtig uitzicht op het pad onder ons. Rustig en ver genoeg van de andere mensen krijgen we weer wat energie door de lekkere lunch. Hierna is het echt tijd om te gaan dalen. Het dalen gaat eenvoudig en snel. Het gaat aan 1 stuk waardoor we eigenlijk zo weer beneden zijn. We zijn blij dat we ook weer onder de boomgrens komen want het is inmiddels op het warmst van de dag.

Een leuke boulderplek in Italië

Nadat we bij de camper komen pakken we lekker wat kouds uit de koelkast. We merken deze vakantie al snel het voordeel van onze camper. Een koude koelkast die gewoon blijft draaien als wij op pad zijn. Zo kunnen we altijd een lekker koud drankje pakken als we terugkomen van een lange wandeling. Dat zijn de echte genietmomentjes.

Zoals ik al zei is deze plek mooi en zijn er tal van touristen aan het genieten van het mooie grasveld. Wij kunnen het niet laten om ook even die kant op te lopen en op zoek te gaan naar de boulders die zich hier zouden bevinden. Al vrij snel komen we ze tegen waardoor we besluiten nog even snel onze klimmaterialen uit de camper te pakken. Bruno ligt lekker uit te rusten in de schaduw en wij pakken nog wat kleine klimmetjes mee.

Een mooie veelzijdige dag waarbij je echt kan genieten van deze prachtige omgeving. Ben je op zoek naar een mooi, rustig en zonnig gebied voor jouw vakantie? En ook in de bergen? Denk dan zeker aan Valle Maira!

Aan het eind zoeken we nog een leuke boulderrots op voor de afwisseling.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on