Wandelen in de Jura – route van de 4 meren

Route gegevens
  • Start hoogte: 775 meter
  • Hoogtemeters:  462 meter stijgen
  • Hoogste punt: 1000 meter
  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 14 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Het gebied waar de heuvels overgaan in de bergen, het gebied dat bekend staat om zijn wijnregio en het gebied waar je prachtige meren kunt vinden. Dan hebben we het over de Jura, het gebied waar je superleuke en eenvoudige wandelingen kunt maken. Wandelen in de Jura betekent wandelen in een afwisselend en heuvelachtig landschap en dat op maar een kleine 8 uur rijden vanaf Nederland. In de zomer zochten wij een plek om onze laatste vakantieweek door te brengen. De enige eis was dat er zon moest schijnen en omdat het in noordwest Europa vooral heel veel regende werd het de Jura. Een rustig gebied waar het nog niet overloopt van de toeristen én waar je dus mooie wandeltochten kunt maken.

Wandeltocht langs 4 meren

Ondanks dat we onze wandelroutes normaal gesproken vooraf al uitgebreid voorbereiden, hebben we deze vakantie er voor gekozen om wat meer last minute wandelingen te zoeken. Met behulp van Google kiezen we voor een wandeling die ons zal leiden langs 4 mooie meren in het Jura gebergte. Route de quatre lacs wordt de wandeling ook wel genoemd. Omdat het ook een beetje een relax vakantie is staan we in de ochtend rustig op en vertrekken we vandaag met 1 wandeltas naar het startpunt van de wandeling. We vinden een parkeerplaats vlak bij de botanische tuin (zie GPX voor de exacte locatie) en van daaruit start onze wandeling.

Omdat we bewust hadden gezocht naar een omgeving met mooi weer, wisten we wat we vandaag kunnen verwachten. Namelijk een lekker zonnetje. Extreem warm is het echter niet en stiekem komen er toch nog best wat wolken voorbij. Dat neemt niet weg dat we lekker buiten zijn en in de natuur lopen.

Wanneer we starten met de wandeling merken we al snel dat het een heel ander gebied is dan de gebieden waar we normaal lopen, namelijk de Alpen. De route is vlakker, de paden breder en we komen langs boerderijtjes en landelijke huisjes. Een heel andere omgeving dan de steile bergen, maar ook dit is super mooi. Hoewel we verwachten dat we al snel een meertje tegenkomen lopen we nog best wel een lang stuk afwisselend door bossen en langs boerderijen. En al snel blijkt waarom. We hebben namelijk een omweg te pakken die verder van het meer vandaan ligt. Gelukkig staan er nog meer meren op de planning voor vandaag dus wandelen we rustig verder.

Na een klein uur lopen komen we gelukkig toch het eerste meertje tegen.

Camping aan het water

Na een klein uurtje lopen en 4 kilometer verder komen we toch het eerste meertje van dichtbij tegen. Een mooi rond meertje met de naam Lac de Narlay. Tijdens onze zoektocht naar een geschikte camping kwam dit meertje ook naar voren. Aan dit meertje ligt namelijk een camping van waar je prachtig over het water heen kunt kijken. Tijdens onze wandeling zien we de camping aan de overkant liggen en we concluderen dat dit ook wel een erg leuke plek is om te staan. Misschien komen we er nog eens terug. Vandaag wandelen we om het meertje heen op weg naar de volgende.

Het water is prachtig blauw en helder

Tijdens onze wandeling zien we de camping aan de overkant liggen en we concluderen dat dit ook wel een erg leuke plek is om te staan. Misschien komen we er nog eens terug.

Een klein halfuurtje laten komen we het tweede meertje tegen. Deze is een stuk kleiner en draagt de naam “Le petic Maclu”. Ook dit meertje is weer prachtig blauw en het dringt tot ons door dat dit een prachtig waterrijk gebied is. Tot nu toe was de wandeling vrij vlak en over brede paden, maar daar komt na 1,5 uur lopen toch verandering in. We lopen een stukje over de weg en slaan dan een stijl bospaadje in. Het gaat direct omhoog en we merken dat we eventjes moeten wennen aan het stijgen. Ondanks dat dit gebied heuvelachtig is, zijn het geen gigantische bergen. Dus heel ver hoeven we vandaag niet omhoog.

Na zo’n 150 meter stijgen zijn we namelijk weer even klaar met stijgen en lopen we op de hoogtelijn die uitkijkt over de verschillende meertjes. Langs deze hoogtelijn zijn er een paar uitkijkpunten van waar je een prachtig zicht hebt op het gebied. Wij besluiten dat het ook tijd is voor een lunch en kiezen een mooi plekje uit tussen de bossen. Vanaf onze lunchplek kijken we uit op meer nummer 3; Lac Grand Maclu. Aan dit meer staat een klein huisje en we bedenken ons wat een leuk plek dat zou zijn om te wonen in de zomers.

De wandeling loopt voornamelijk over brede en vrij vlakke paden, met soms een stijl stuk ertussen.

Wandelen in de Jura langs mooie uitkijkpuntjes

Na de lunch vervolgen we onze weg verder. Vanaf hier is het nog een keer 100 meter klimmen naar het hoogste punt van de wandeling. Deze ligt op ongeveer 1000 meter hoogte en schijnt een prachtig uitzicht te geven over het hele gebied. Na een korte klim komen we aan op dit hoogtepunt en ik moet zeggen dat de boekjes gelijk hadden. Het uitzicht is prachtig en je ziet ook vanaf hier weer verschillende meren liggen. We nemen even een korte pauze en vervolgen dan weer onze weg naar beneden. Ook dit paadje start weer vrij stijl, maar gaat al snel over in een fijn dalend bospad. Een ideaal pad om te wandelen en te genieten van de natuur.

Het hoogste punt van de wandeling ligt op 1000 meter en geeft je een uitzicht over het blauwe water.

Zo’n 20 minuten laten staan we weer op de hoogte van de auto en lopen we terug naar de parkeerplaats. Maar niet voordat we nog langs het 4e meer zijn gelopen, dat meer dat we aan het begin hebben gemist. En gelukkig lukt het ons aan het einde wel om dit meer te vinden. Het grootste meer van allemaal en van waar we kunnen kijken naar de hoogte waar we een half uur geleden nog waren. Vanaf hier zien we ook dat de eerste bomen al oranje beginnen te kleuren en zich klaar maken voor het volgende seizoen.

Ondanks dat wij deze wandeling in de zomer liepen, denk ik dat deze in de herfst misschien nog wel mooier is. Als alle bomen oranje zijn en deze kleur mooi afsteekt tegen het felle blauw van de verschillende meren. Dit staat zeker op het lijstje om ooit nog eens te bezoeken. Voor ons sluiten wij ook hiermee de zomer af en maken we onszelf klaar voor het volgende seizoen. Waar die ons naartoe zal leiden weten we nog niet, maar we hopen op prachtige oranje bomen en mooie uitzichten.

We zien dat de eerste bomen gaan verkleuren en we beseffen dat de natuur zich voorbereidt op het volgende seizoen.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on