Wandelen in de Jura – Baume-Les-Messieurs

Route gegevens
  • Start hoogte: 537 meter
  • Hoogtemeters:  318 meter stijgen
  • Hoogste punt: 537 meter
  • Duur: 2,5 uur
  • Afstand: 7 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

De Jura in Frankrijk is een prachtig gebied met mooie heuvels die verschillende mooie dorpjes als Baume-Les-Messieurs omringen. De heuvels gaan gedeeltelijk over in bergen en staan regelmatig vol met wijngaarden. In 2020 zochten we een leuk gebied in Frankrijk op een dag rijden van Nederland waar we na onze Alpinisme cursus konden ontspannen. Zo kwamen we terecht in dit leuke gebied, geholpen door het feit dat dit de enige plek in Europa was waar die week de zon zou schijnen. Omdat we het niet heel lang volhouden om alleen maar te ontspannen voor onze tent besloten we ook hier een aantal mooie wandeltochten te maken. En zo kwamen we ook uit op een leuke wandeling naar Baume-Les-Messieurs en terug.

De Baume-Les-Messieurs kloof

Baume-Les-Messieurs, dat bekend staat als een van de mooiste dorpen van Frankrijk, is een klein ydillisch dorpje dat aan het uiteinde ligt van een bijzondere kloof. Deze kloof, ontstaan door diepe scheuren in het kalkplateau vormt een bijzonder dal dat stijl uittorent boven het dorpje. Het dorpje, dat afstamt uit de 6e eeuw maakt dit plaatje compleet en is daarnaast ook nog eens heerlijk om te bezoeken!

We besluiten om te beginnen bij het uitzichtpunt aan het einde van de kloof. Vanaf hier kijk je in de verte op Baume-Les-Messieurs. Het dal met zijn steile kliffen is bijzonder en mooi om te zien, helemaal als je bedenkt dat je het afgelopen uur alleen over stukken hoogvlakte hebt gereden. Om dan ineens in dit diepe dal te kijken ziet er in eerste instantie raar uit.

Nadat we van het uitzichtpunt hebben genoten dalen we af via een steil pad langs de rotswand. Op sommige plekken lijkt het door de rotsen en groene sterk op de Bohemen in Tsjechië. Na een kleine 10 minuten zijn we beneden in de kloof. In deze hoek kun je ook een bezoek brengen aan de kalksteengrotten van Baumes-Les-Messieurs. Deze grot is uitgesleten in het kalksteen en heeft verschillende ‘kamers’ waar je een tour door kunt maken. Wij zijn op stap met Bruno en dus niet welkom in de grot. Dat vinden we niet erg, want wij willen deze dagen juist genieten van het zonnetje!

Onderaan in de kloof bevinden zich de grotten van Baumes-Les-Messieurs met verschillende ‘kamers’

De rivier volgen richting Baume-Les-Messieurs

In de buurt van de grotten van Baume-Les-Messieurs is nog wel een leuke waterval te vinden die we wel graag willen bezoeken. Deze waterval, de Cascade des Tufs, is mooi om te bekijken omdat het water via verschillende stromen naar beneden komt en vervolgens via verschillende plateaus ‘overloopt’ in de volgende. Daarnaast is er een leuk bruggetje dat je boven de waterval brengt voor een ander perspectief.

Helaas is er voor ons die dag weinig te zien. De waterval staat volledig droog! Het water is afhankelijk van regen dat valt op het kalkzandsteen plateau en zo langzaam naar beneden sijpelt. Het is dan ook overduidelijk dat het dit jaar al voor langere tijd een droge periode is. We hadden dit eind augustus misschien wel moeten weten, maar zijn toch een beetje verrast dat er geen enkele druppel te vinden is.

En zo valt ook ons andere plan een beetje in het water (of juist niet). Het plan is namelijk om de rivier le Dard te volgen naar Baume-Les-Messieurs, maar die is er logischerwijs ook niet. We volgen daarom het pad dat door de bossen langs de nu droge rivierbedding loopt. Het scheelt wel dat we de rivierbedding af en toe over moeten steken en daar geen natte voeten bij hoeven te halen! Onderweg komen we een hoop dagjesmensen tegen die richting de grotten of de waterval lopen vanuit Baume-Les-Messieurs. Wij hopen inmiddels dat ze voor de grotten komen en niet voor de waterval!

De wandeling naar beneden lijkt sterk op de Bohemen in Tsjechië

De Cascade des Tufs is mooi om te bekijken vanwege de verschillende stromen en niveaus. Helaas is er voor ons die dag weinig te zien. De waterval staat volledig droog!

Site Seeing in Baume-Les-Messieurs

We volgen het pad verder door de bossen dat langzaam afdaalt richting Baume-Les-Messieurs. Af en toe zien we de kliffen aan de overkant van het dal, maar die recht boven ons zijn verscholen tussen de bladeren. Aangekomen in het dorp verlaten we de bossen en stappen we in een stralend zonnetje waardoor we het al snel warm krijgen. We struinen wat door het dorpje en zijn vooral op zoek naar een kleine wijnwinkel waar we wat kunnen proeven. Die kunnen we helaas niet vinden (of zijn niet open), waardoor we ons maar behouden tot het drinken en eten dat we hebben meegenomen. Het dorpje is gezellig en heeft enkele terrasjes, maar het oogt enigzins rustig vanwege de Franse Covid maatregelen.

Na nog wat verder rondgestruind te hebben besluiten we om aan het tweede deel van de tocht te beginnen. Dit deel gaat boven langs de westkant van de kloof. Om daar te komen gaan we een pad waarmee we snel boven Baume-Les-Messieurs uitstijgen. Het pad is steil en direct een serieus bergpaadje. Het is hier ook rotsig en dan weer stoffig waardoor het toch nog echt opletten geblazen is. In het brandende zonnetje is het dan ook extra warm door de weerkaatsende rotsen. Op de open plekken krijgen worden we af en toe getrakteerd op een mooi uitzicht op Baumes-Les-Messieurs, maar we lopen dan toch ook weer snel door naar de schaduwrijke plekken.

Het ydillische dorpje Baumes-Les-Messieurs maakt het plaatje met de uitgesleten kalksteenkloof compleet

Terug wandelen over de Hoogvlakte

Zo’n tweehonderd meter later zijn we alweer boven. Op dit deel van de route merk je vooral hoe bijzonder het is om een dergelijke kloof in dit landschap te hebben. Aan je ene zijde heb je de hoogvlakte die vrijwel compleet vlak is en weilanden en wijngaarden zijn aangebracht. Aan de andere kant kijkt je enkele meters diep in de kloof van Baume-Les-Messieurs. De route dwaalt soms wat verder af van de rand en dat zorgt ervoor dat Bruno af en toe even los kan lopen en zijn energie kwijt kan.

Op enkele plekken komt de route juist dicht bij de rand en kun je weer genieten van een nieuw perspectief op de kloof. We lopen door het kleine plaatsje Sermu en zijn dan even later vrijwel recht boven de grotten van Baume-Les-Messieurs aan het wandelen. Het betekent ook dat we bijna weer terug zijn op ons beginpunt. Uiteindelijk komen we weer uit bij het uitzichtpunt Belvedèré de Crançot de Baume-Les-Messiers en genieten we nog een keer van het bijzondere plaatje. We zijn nu enkele uren onderweg geweest en hebben ons in ieder geval weer prima vermaakt tijdens onze ontspanvakantie!

Vanuit Baumes-Les-Messieurs kijk je dit bijzondere dal in waar we langs de rechterkant bovenlangs zijn teruggelopen

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on