Via Ferrata in de Ardeche – Pont du Diable

De cijfers
  • Start hoogte: 379 meter
  • Hoogtemeters: 89 meter stijgen
  • Hoogste punt: 456 meter
  • Duur: 1,5 uur
  • Afstand: 1,36 kilometer
  • Moeilijkheid: Gemiddeld (AD+ / D)


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Een jaar of 10 geleden kochten we in een lokale boekenwinkel in Embrun een boekje met wel meer dan 100 via ferrata’s in heel Frankrijk. Toentertijd alleen om meer te leren over de via ferrata la grande falaise, maar ook tijdens ook Europa trip hebben we dit boekje mee. 

En dat blijkt ontzettend handig! Per gebied waar we zitten kunnen we zo mooi en overzichtelijk zien welke via ferrata we willen doen. Een van die gebieden is de Ardèche, en daar zat de prachtige en korte via ferrata route van de pont du diable.

Parkeren en toegang tot de via ferrata in de ardeche

Deze via ferrata (ook wel klettersteig genoemd) is gelegen bij het plaatsje Thueyts. De route start vlak bij de parkeerplaats. Je parkeert je auto namelijk bij de kiosk van de via ferrata. Bekijk onze .GPX of de activiteitgegevens voor de startplek. Bij deze kiosk kan je ook de toegang betalen en materialen huren. De toegang is 2 euro per persoon. Maar nog makkelijker is om het alvast vooraf te reserveren. Je kan dan gelijk een dag en tijd afspreken waarop je de via ferrata kan doen. Dat doe je via deze link. Heb je alle materialen zelf, dan kan je natuurlijk gewoon de toegang betalen en starten.

De via ferrata bevindt zich boven het blauwe water van de ardeche

Materialen huren voor de via ferrata

Om deze via ferrata in de ardeche te kunnen doen heb je, zoals gewoonlijk, spullen nodig om veilig over de route heen te manoeuvreren. Zo heb je een klettersteigset, helm, gordel en stevige schoenen nodig. Maar voor deze route heb je nog wat extra’s nodig, namelijk een katrol. Deze hebben wij zelf niet, dus huurden we die voor 6 euro per stuk bij de organisatie. Gelijk met wat uitleg erbij zodat we precies weten hoe het werkt. Gelukkig is dit materiaal ook beginner proof en niet moeilijk te gebruiken.

De pont du diable, ook zonder te klimmen het bezoeken waard

Gelijk een goede start bij de opgang

Zodra we het materiaal hebben gehuurd gaan we op weg naar het begin van de via ferrata. Deze is dicht bij de parkeerplaats en ongeveer 5 minuten lopen. De route loopt aan twee kanten van de prachtige kloof, die diep donkerblauw water heeft. We beginnen aan de rechterkant, de kant van de parkeerplaats. Wanneer je de bordjes volgt zie je dat je eerst een aantal trappen omhoog moet. Hier kom je een groot bord tegen waar je onderdoor kunt lopen, haast niet te missen. Hier starten we dan ook bijna gelijk met de via ferrata. Wanneer we onze setjes inklikken beginnen we gelijk optimistisch aan de klim. We hebben de dag hiervoor geklommen en het is dan altijd weer even schakelen naar het klimmen op een via ferrata route. Deze route is gemiddeld niveau D (Difficile – wat in het Frans moeilijk betekent). Al is dat niveau altijd relatief.

We zijn nog geen minuut onderweg en komen gelijk een Tibetaanse touwbrug tegen. Een stuk waarbij er twee kabels zijn gespannen en waar je enkel over een strakgespannen kabel loopt. Het opstapje is wat lastiger dan bij andere touwbruggen die we wel eens tegenkomen, maar nog goed te toen. Ook is hij kort en prima gespannen, dus dat is mooi!

Via ferrata in de ardeche
Relaxen in het paradijselijke stukje halverwege de via ferrata
Via ferrata du pont du diable
De via ferrata is leuk en afwisselend, en met prachtig uitzicht!

We zijn nog geen minuut onderweg en komen gelijk een tibetaanse touwbrug tegen

Vertraging op de route

Na deze overgang zien we al snel een groepje klimmers voor ons. Maar we zien ze niet bijster snel gaan, eerder ontzettend traag. Ook al ben je een beginner met klettersteigen, dan nog zou er toch wat vaart in zitten. Maar deze groep lijkt wel bijna stil te staan. Binnen no-time zijn we dan ook bij ze en mogen we ze inhalen. Dat is mooi, want nu gaan we de zip line op. De rechterkant van de route is vrij kort, en de zip line kom je dan ook redelijk snel tegen. Voor ons is dit nieuw en omdat er nu een hele groep staat te kijken voelen we toch wat druk om het goed te doen. Zoals ik al zei is het materiaal eenvoudig te gebruiken en met een mooie afzet zoeft Thomas zo de zip line af. Daarna mag ik en het is onwijs leuk. Een beetje een pretpark voor volwassenen.

Na deze zip line kom je gelijk weer een hangbrug tegen. En wij ook de volgende trage groep. Terwijl we staan te wachten komen we erachter waarom. We zitten midden in een opleidingsgroep voor gidsen. Deze gidsen moeten echter niet alleen de anderen over de via ferrata loodsen, maar dat ook nog met allerlei ingewikkelde touwtechnieken doen.

Beetje bij beetje halen we steeds meer mensen in, maar we moeten ook nog regelmatig wachten. Ik begin het inmiddels koud te krijgen. We wachten in een klein grotje voor een kleine overhang. Bijna een kwartier staan we stil, maar daarna kunnen we gelukkig verder.

Na de zip line komen we gelijk een hangbruggetje tegen

Kleine overhangen en veel trapjes

Ook de laatste groep halen we, een beetje onhandig op een wat krappe richel, uiteindelijk in. Nu kunnen we lekker in ons eigen tempo klimmen. De route bestaat aan de linkerkant uit veel trappetjes die soms een heel klein beetje overhangend zijn. Al wordt het nergens echt zwaar. We hebben nu een lekker tempo te pakken en kunnen nog een paar stukken heerlijk klimmen. Ook het uitzicht is prachtig en dat maakt de tocht wel erg leuk. De route gaat ook nog een stukje omlaag via een eenvoudige weg en dan nog 2 secties omhoog. Voor we het weten zijn we eigenlijk alweer bij het einde. Dat weten we zeker, want daar staat gewoon een groot bord dat het je gelukt is om de via ferrata te doen. En ook een pijltje dat het nog 5 minuten terug lopen is naar de auto.

We klimmen ook nog een klein stukje naar beneden.

Een korte en leuke via ferrata in de Ardèche

We staan inderdaad binnen 5 minuten alweer beneden bij onze fietsen. We zijn namelijk vanuit de camping hier naartoe gefietst. In totaal zijn we, inclusief wachten en inhalen pas 1,5 uur onderweg geweest. Ook al geven ze 2 uur totale tijd op vanuit de organisatie. Al met al vonden we het een leuke klettersteig door alle afwisseling en doordat hij boven het water is. Als je eens wilt proberen of een via ferrata iets voor je is, dan zou je deze zeker eens (met gids) kunnen proberen. Maar ook voor de meer ervaren klimmer is dit een leuk uitstapje. Al denk ik dat het in de zomer wel vrij druk kan zijn. Zorg dan dus dat je op tijd reserveert en je plekje veilig stelt!

Via Ferrata Du pont du diable is onderdeel van onze reis door europa

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on