Suppen met je hond – hoe doe je dat?

Als je ons op Instagram volgt, dan weet je wellicht dat wij er in de afgelopen tijd een nieuwe hobby bij hebben gekregen. Toen we namelijk net te horen hadden gekregen dat we de in het voorjaar niet naar het buitenland zouden kunnen zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden in eigen land. Al vaker liepen we door de Decathlon of een andere outdoor winkel en dan bleven we altijd even bij de SUP afdeling staan. Nu besloten we dat het tijd was om daadwerkelijk het water op te gaan en hebben we 2 SUP’s aangeschaft. En het doel daarbij was natuurlijk om ook samen met Bruno op de SUP te staan. Nou dat is gelukt! En we vertellen jullie graag hoe we dat hebben aangepakt, want het is echt heerlijk om samen met je hond het water op te gaan tijdens een warme dag.

Wat voor SUP heb je nodig?

Wat voor SUP jij nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van je wensen en budget. Je kan je misschien voorstellen dat je voor een Beagle een minder grote SUP nodig hebt dan voor een Australische Herder. Omdat wij vooral wilde kijken of het SUPpen wel wat voor ons was hebben wij een instapmodel gekocht. Hierbij hebben wij wel gekeken naar de stabiliteit en grootte van de SUP. Er zijn SUP’s die super snel zijn, maar die zijn vaak dunner en minder stabiel. Dat is natuurlijk niet zo handig als je met een hond op pad wilt. Er zijn ook SUP’s die heel breed en daardoor stabiel zijn, maar daar kun je minder makkelijk een lang rondje mee varen. Wij hebben gekozen voor een allround SUP en kozen voor de Aqua Marina Fusion SUP.

Laat je hond wennen

Voor een hond kan een SUP best een beetje gek zijn in het begin. Zeker als je hond niet gewend is om op een wiebelig voorwerp te zitten (zoals een kano). Om de ervaring voor zowel de hond als het baasje leuk te maken is het belangrijk dat je hond de SUP gaat vertrouwen en snapt wat er van hem of haar verwacht wordt.

Om je hond te laten wennen kan je de SUP thuis al een keer opblazen. Leg de SUP dan op een vaste ondergrond en laat je hond er al even op zitten en blijven. Het is dus belangrijk dat je hond de commando’s zit en blijf goed kan. Zo went jouw hond aan het zitten op de SUP, maar is het niet gelijk een gekke en wiebelige ervaring. Het helpt ook om gelijk veel snoepjes te geven, zodat je hond graag nog een keer de SUP op gaat.

Wanneer je hond nog niet het commando “op” kan, is het belangrijk om ook dit commando aan te leren. Zo weet je hond wat er van hem verwacht wordt als je wil dat hij op de SUP komt.

Voor het eerst het water in

Als je hond thuis gewend is aan de SUP kan je samen voor het eerst het water in. Zoek daarvoor een plekje uit waar jij nog makkelijk in het water kan staan. Zo kan jij namelijk de SUP stabiel houden en val je niet gelijk om. Begin met ondiep water en vraag je hond om op de SUP te komen zitten. Dit kan je doen door het commando “op”, of een ander commando dat je hiervoor hebt aangeleerd.

Je kan je hond om 2 manieren op de SUP laten komen. Je kan de hond eerst in het water laten lopen en vanaf het water op de SUP laten stappen. Of je kan een plekje zoeken waar hij gelijk vanaf de kant op de SUP komt. Als het is gelukt om je hond op de SUP te laten zitten terwijl hij in het water ligt kan je rustig aan wat bewegen en kijken hoe jouw hond hier op reageert.

Laat je hond wennen aan de sup door eerst kleine stukjes te varen.

Samen op pad

De volgende stap is dat je echt samen het water in gaat. In de vorige twee stappen is er nog niet veel werk nodig van jou, maar vooral van de hond. Dat verandert in deze stap. Het is daarom fijn als je zelf al comfortabel bent op de SUP. Ga daarom 1 of 2 keer voordat je met je hond op pad gaat zelf al even oefenen, zodat je stabiel kan blijven zitten of staan.

Wanneer je op pad gaat zet je jezelf en je hond af vanaf de kant, het water op. Voor de stabiliteit helpt het als je eerst zelf ook blijft zitten en nog niet gelijk gaat staan. Zo went jouw hond stapje voor stapje aan het wiebelige plankje. Het is belangrijk om zeker de eerste 5 tot 10 minuten goed op te letten dat hij niet van de plank af springt. Dit doe je door regelmatig het commando “blijf” te geven en goed te belonen met snoepjes. Gaat dit goed, dan kan je weet een beetje verder varen.

Wij hebben tijdens Bruno zijn eerste SUP ervaring telkens kleine stukjes van 5 tot 10 minuten gevaren. Zo kon hij goed wennen aan de plank en aan het wiebelen, maar kon hij ook regelmatig weer even op het droge uitrusten. Het vraagt veel concentratievermogen van de hond om lang op de SUP te blijven, dus bouw het rustig op.

Begin met kleine stukjes samen, na een tijdje is jouw hond gewend aan de SUP en kan je langere stukken gaan varen.

Extra tips

Neem een hondenmatje
Een hondenmatje helpt tegen de scherpe nagels van je hond. Zo blijft je SUP beter beschermd. Daarnaast kan het voor je hond helpen om te weten waar hij mag zitten.

Zorg voor een touw tussen het tuigje van je hond en de SUP
Als jouw hond van de SUP af springt, wil je natuurlijk niet dat hij binnen no time ver van je vandaan is. Uit ervaring kan ik vertellen dat een hond sneller naar de kant gezwommen is dan jij met je SUP kan reageren. Om je hond bij je te houden en weer naar de SUP te kunnen leiden, kan een lang touw helpen.

Oefen met opstappen vanuit het water
In stap 2 vertelde ik al dat je moet leren om je hond op de SUP te laten zitten vanuit een ondiepe ondergrond. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je hond tijdens het SUPpen bedenkt: Joe, ik ben er vandoor! (alweer, spreekt uit ervaring). Het is dan fijn om te weten hoe je jouw hond weer terug de SUP op krijgt, zonder dat je helemaal naar de kant toe moet.

Koop een tuigje of een zwemvest
Als jouw hond midden in een plas het water in gaat, wil je hem weer snel terug op je SUP hebben. Dit kan door hem een tuigje aan te doen met een handvat op de rug. Maar ook kan je jouw hond een zwemvest aan doen. Dat laatste is sowieso aan te raden als jouw hond niet zo goed en lang kan zwemmen.

Leer je hond het commando “blijf” bij het afstappen
Als je weer terug komt bij de kant is er 1 ding dat je niet wil. En dat is dat jouw hond (met het touw nog vast aan de SUP) hard naar de kant springt. Als hij dat doet schiet de SUP namelijk in tegenovergestelde richting weg. Het is daarom belangrijk dat jouw hond weet dat hij nog even moet wachten tot hij echt de kant op kan. Zo kan jij rustig het trouw los maken en je voorbereiden op de afsprong van je hond.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on