Satellietcommunicatie voor een wandeltocht

Tegenwoordig zijn we op vrijwel alle plekken in de wereld bereikbaar. Toch kan het voorkomen dat je tijdens een wandeltocht of bergbeklimming in gebied komt waar er geen gsm dekking is, zoals in de Alpen of in afgelegen gebieden in Scandinavië. Dan kan het fijn zijn om een apparaat bij te hebben dat via satelliet kan communiceren. Zo kun je met de buitenwereld blijven communiceren en in het uiterste geval een noodoproep plaatsen. Maar welke keuzes zijn er voor satellietcommunicatie en waar moet je op letten? Maak je klaar voor een uitgebreid artikel want we leggen het hier allemaal uit.

De wereld van satellietcommunicatie devices

Er zijn veel verschillende apparaten te koop om via satellieten te kunnen communiceren. In dit artikel kijken we vooral naar de meest gangbare apparaten voor consumenten. Daarbij is Garmin een grote speler met zijn Inreach modellen en ook Globalstart, bekend van de Spot messengers. Beiden maken gebruik van een apart netwerk van satellieten om te kunnen communiceren in gebieden zonder GSM bereik. Door deze communicatie zijn er verschillende mogelijkheden om data uit te wisselen op een plek waar dit anders niet mogelijk is. Bij apparaten voor satellietcommunicatie draait het dan ook vooral om de functionaliteiten en vormen van communicatie die er beschikbaar zijn.

Mogelijkheden (nood)communicatie

SOS

De SOS functie is misschien wel de belangrijkste satellietcommunicatie die je wilt hebben op je apparaat. Als je in onherbergzaamgebied in de problemen komt wil je namelijk wel om hulp kunnen vragen. Deze noodoproepen zijn vaak zo ingericht dat een melding met jouw positie uiteindelijk terecht komt bij een reddingsdienst die je verder kan helpen.

Standaard berichten & aangepaste berichten

Omdat data versturen via satellietcommunicatie nog steeds duur is, bieden de apparaten de mogelijkheid om standaard berichten te versturen. Dit worden ook wel check-in berichten genoemd. Zo kun je bij Garmin Inreach apparaten bijvoorbeeld 3 standaard berichten maken. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken om een bericht naar vrienden en familie te sturen dat je bent gestart met je wandeling of dat je veilig bent aangekomen. Een andere mogelijkheid is om hier een helpbericht mee aan je vrienden en familie te sturen zonder dat direct een alarmcentrale wordt ingeschakeld.

Aangepaste berichten zijn berichten die je zelf kunt maken. Dit kan soms op het apparaat zelf of soms via een gekoppelde telefoon. Deze berichten werken eigenlijk net als de oude smsjes (160 tekens) en bieden je alle vrijheid om te kunnen communiceren met vrienden of familie. Vaak zijn het aantal berichten dat je kunt versturen wel beperkt, in tegenstelling tot de standaard berichten.

Tracken & Pingen

Apparaten voor satellietcommunicatie weten dankzij deze satellieten ook nauwkeurig waar ze zijn. Daardoor kunnen ze ook bepaalde GPS functionaliteiten aanbieden. Een populaire functie voor satellietcommunicatie is om je locatie te tracken. Deze kun je dan delen met vrienden en familie waardoor zij kunnen volgen waar je zit, bijvoorbeeld wanneer je een lange tocht maakt door onherbergzaam gebied. Andersom kunnen je sommige vrienden ook de mogelijkheid geven om jouw locatie te pingen wanneer zij zich zorgen maken. Hier zitten uiteraard kosten aan verbonden, maar dat leggen we verderop uit.

Navigatie en kaarten

Sommige apparaten met satellietcommunicatie kunnen ook gebruikt worden om te navigeren. Dit werkt vergelijkbaar met de GPS navigatie die je bijvoorbeeld op je telefoon, horloge of speciaal GPS apparaat gebruikt. De apparaten maken hiervoor vaak gebruik van hetzelfde satelliet netwerk van GPS, Galileo en Glonass als je andere apparaten aangezien deze ook op de meeste plekken dekking hebben. Het voordeel is echter dat je niet een apart apparaat voor deze functionaliteit hoeft mee te nemen, wat uiteindelijk weer kan schelen in gewicht.

Weerinformatie en ander nieuws

Via de satellietcommunicatie kan natuurlijk ook andere informatie gedeeld worden. Zo biedt Garmin bijvoorbeeld de optie om simpele of uitgebreide weerberichten op te vragen. Ik heb dit zelf ooit gebruikt toen we ingesneeuwd raakten tijdens een huttentocht. Met deze functie kon ik bepalen of we zouden afdalen of wachten tot een opklaring. Toen ik zag dat er alleen maar meer sneeuw op ons af zou komen besloten we toch maar af te dalen om te zorgen dat we niet vast zouden komen te zitten. Dit kan dus handig zijn. Uitgebreide devices bieden ook de mogelijkheid om te internetten, maar aangezien dit schreeuwend duur is wil je daar niet aan beginnen.

Andere eigenschappen

Naast de primaire communicatie functionaliteiten zijn er ook andere eigenschappen waar je op wilt letten:

 • Stevigheid: Je wilt dat deze apparaten tegen een stootje kunnen aangezien je ze buiten de natuur inneemt. Gelukkig zijn de meeste apparaten hiervoor ontworpen.

 • Batterijduur: Als je lange tochten maakt wil je niet dat de batterij leeg is op het moment dat je een (nood)bericht wil verzenden. Een lange batterijduur is dan ook essentieel voor deze apparaten.

 • Waterdicht: De meeste apparaten voor satellietcommunicatie zijn waterdicht uitgevoerd. Dit is is niet alleen belangrijk wanneer je veel water verwacht tegen te komen. Om contact te kunnen maken met de satellieten moet je deze apparaten altijd buiten gebruiken. Ze kunnen dus niet in je tas zitten of vanuit een overdekte plaats communiceren. Het is dan ook handig als deze apparaten goed tegen regen kunnen.

 • Gewicht: Op lange tochten is gewicht altijd een belangrijke factor en ook voor dit apparaat wil je zorgen dat je alleen zoveel bijdraagt als dat je echt nodig hebt.

 • Koppeling met telefoon: Voor de kleinere satellietcommunicatie apparaten is het wenselijk dat je ook met een telefoon kunt koppelen via bluetooth. Op deze manier wordt het makkelijker om berichten te sturen en de overige functies van je apparaat goed te kunnen bedienen. Je wilt echter niet afhankelijk zijn van je telefoon om alle functies daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, want zo creëer je een extra risico.

Devices vergelijken

We hebben een aantal apparaten voor satellietcommunicatie op een rijtje gezet om de verschillende functies te kunnen vergelijken. Garmin heeft een brede range van Inreach devices met verschillende functionaliteiten. Globalstar heeft twee verschillende devices met verschillende functionaliteiten.

FunctiesGarmin Inreach 66 / 67 / 86Garmin Inreach Mini (2)Garmin Inreach MessengerGlobalstar Spot XGlobalstart Spot Gen4
SOSJaJaJaJaJa
Standaard berichtenJaJaJaJaJa
Aangepaste berichtenJaJaJaJaNee
TrackingJaJaJaJaJa
PingenJaJaJaJaNee
NavigatieJa (met kaarten)NeeNeeJa (alleen waypoints)Nee
(Weer) informatieJaJaJaJa (social media)Nee
StevigheidMIL-STD-810 MIL-STD-810MIL-STD-810 MIL-STD-810GMIL-STD-810F
Batterijduur35 uur (tracking) 200 uur (expeditie)28 dagen (tracking) 46 dagen (expeditie)14 dagen (tracking) 30 dagen (expeditie)10 dagen (tracking)16 dagen (tracking)
WaterdichtJaJa (IPX7)Ja (IPX7)Ja (IP67)Ja (IP68)
Gewicht272g113,9g100g198g142g
Koppeling telefoonJaJaJaJaNee
Prijs€ 649,95 (86)€ 369,98€ 269€ 364,99€ 179

Wat gebeurt er bij een noodoproep?

Het is natuurlijk leuk dat er een SOS knopje op je apparaat zit, maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je hierop drukt? Het is goed om te weten welk proces er in gang gezet wordt met een noodoproep zodat je jouw eigen situatie ook het beste in kan schatten. Om een noodoproep via een apparaat met satellietcommunicatie te plaatsen moet je allereerst een actief abonnement hebben. Ga er dus niet vanuit dat je het apparaat altijd zomaar kunt gebruiken. De SOS knop wordt ook direct actief, dus gebruik enkel en alleen in daadwerkelijk noodgevallen!

Garmin heeft een artikel geschreven over het proces dat in gang wordt gezet bij een SOS oproep. Hierin kun je lezen dat een SOS oproep binnenkomt bij het Garmin Response Center. Daar wordt direct gekeken wat de locatie is van de oproep en wat de lokale instantie is waarmee contact gezocht moet worden. Daarnaast krijg je een bericht op je Garmin apparaat met een verzoek om meer informatie te geven over je noodgeval. Deze informatie wordt doorgeven aan de lokale redding organisatie. Het is belangrijk om te weten dat een reddingsorganisatie altijd op een oproep zal reageren, ongeacht de informatie die je hierna aanlevert. Het Garmin Response Center zal proberen om je telefonisch te bereiken via het nummer dat op de Garmin Inreach Portal staat ingesteld. Ook worden de contactpersonen die hier voor noodgevallen zijn ingesteld gecontacteerd door Garmin. Zij zullen de contactpersonen ook vragen om meer informatie over jouw bergtocht of jouw medische omstandigheden. Deze informatie moet je dus ook allemaal goed inrichten voordat je op pad gaat. Dat is dus een uitgebreide dienstverlening om jou te assisteren bij een noodgeval. Wat ook handig is om te weten: Na je SOS Melding zal je Garmin device elke minuut jouw locatie versturen. Na 10 minuten zal je locatie elke 10 minuten worden geüpdatet om het batterij verbruik te besparen.

Met satellietcommunicatie kun je een noodoproep verzenden naar een alarmcentrale.

Voor Globalstar geldt dat de SOS melding van de SPOT wordt verstuurd naar het GEOS International Emergency Rescue Coördination Center. Zij geven jouw GPS locatie en profielinformatie elke 5 minuten door. Ook worden contactpersonen geïnformeerd die je hebt opgegeven. De GEOS alarmcentrale zal verder geen contact zoeken met de SOS melder, maar laat dit over aan de lokale reddingsorganisatie die dit op basis van jouw profielinformatie (waarschijnlijk je telefoonnummer) zullen proberen. Dit is in de basis wat beperkter, maar maakt voor de SOS opvolging niet uit omdat een reddingsorganisatie altijd zal reageren op de noodoproep.

Abonnementen voor sattelietcommunicatie uitgelegd

Een ander aandachtspunt voor sattelietcommunicatie is het abonnement dat je erbij aanschaft. Omdat sattelietcommunicatie duur is zijn de abonnementen dat ook. Niet elke vorm van communicatie is even belangrijk en daarom zijn er verschillende prijzen afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken. Ook zijn er de opties voor een maand abonnement en een jaar abonnement, afhankelijk van hoe je deze wilt gebruiken. Daarnaast betaal je ook nog eens per jaar standaard kosten voor het gebruik van het abonnement. Dit klinkt omslachtig, maar is feitelijk een bedrag dat voornamelijk de inrichting van de SOS opvolging dekt. Zoals je kunt lezen zit hier nog een heel systeem achter en dat kost natuurlijk ook een boel geld. Het maakt eigenlijk niet uit of je een uitgebreid apparaat aanschaf of een simpel apparaat. Op alle apparaten gebruik je vrijwel dezelfde functionaliteit en de abonnementen zijn daarom niet anders per apparaat. Bij Garmin betaal je dus eigenlijk voor gebruik van het Inreach satellietnetwerk en bij Globalstar voor het gebruik van het Globalstar satteliet netwerk. Voor beide diensten krijg je dan het volgende overzicht.

OnderdeelGarmin Inreach JaarabonnementGarmin Inreach MaandabonnementGlobalstar JaarabonnementGlobalstar Maandabonnement
Standaard kosten per jaar€ 34,99€ 39,99€ 29,95€ 34,95
Kosten per maand€ 14,99€ 19,99€ 14,95€ 17,95
Kosten per jaar€ 179,88€ 239,88€ 179,40€ 215,40
SOSOnbeperktOnbeperktOnbeperktOnbeperkt
Standaard berichtenOnbeperktOnbeperktOnbeperktOnbeperkt
Aangepaste berichten10 per maand (40 per maand bij een maandbedrag van € 34,99)10 per maand (40 per maand bij een maandbedrag van € 39,99)20 per maand (100 per maand bij een maandbedrag van € 24,95)20 per maand (100 per maand bij een maandbedrag van € 34,95)
Tracking€ 0,10 per 10 minutenOnbeperkt (interval 10 min.)Onbeperkt (interval >10 min.)Onbeperkt (interval >10 min.)
Pingen€ 0,10 per pingOnbeperktNiet van toepassingNiet van toepassing
Weer (informatie)1 per dag (€ 1,10 per premium weerbericht)1 per dag (€ 1,10 per premium weerbericht)Niet van toepassingNiet van toepassing
Extra aangepast bericht€ 0,55€ 0,55€ 0,25€ 0,25
NavigatieGeen onderdeel van Inreach abonnementGeen onderdeel van Inreach abonnementGeen onderdeel van Spot abonnementGeen onderdeel van Spot abonnement

Alle prijzen zijn exclusief btw. De huidige prijzen kunnen verschillen, maar deze tabel geeft een goede vergelijking tussen de verschillende abonnementen. Kijk voor het laatste overzicht op deze pagina van Garmin en deze pagina van Globalstar

Rekenvoorbeeld en overweging, wat heb je nodg?

Zoals je ziet zijn de prijzen voor het gebruik van satellietcommunicatie nog steeds hoog. Toch wil je voor bepaalde avonturen wel de zekerheid dat je kunt communiceren met de buitenwereld. We geven je daarom wat overwegingen die je kunt maken en een rekenvoorbeeld waardoor het gebruik nog redelijk betaalbaar blijft.

Vraag jezelf af hoe vaak je de satellietcommunicatie per jaar gaat gebruiken. Ben je enkele maanden op avontuur of een heel jaar? Voor enkele maanden ben je logischerwijs al voordeliger uit met een maandabonnement. Bedenk je ook hoe lang je daadwerkelijk geen bereik zal hebben. Is dit slechts een dag voordat je weer in bewoond gebied zult zijn of langer. Dit is vooral van invloed op de communicatie die je mogelijk met vrienden en familie wilt hebben. Voor een huttentocht van twee weken kun je bijvoorbeeld bedenken dat je een paar dagen geen bereik zult hebben. Het kan dan fijn zijn om gebruik te maken van 10 of 20 sms berichten om te communiceren. Ben je voor langere tijd op pad zonder bereik dan zou het kunnen dat je liever 40 of 100 berichten kunt gebruiken. En hoe erg is het als je over deze grens heen gaat en 55 of 25 cent moet betalen per bericht? Zeker in geval van nood maakt een extra bericht niet. Datzelfde geldt ook voor tracking. Voor korte tochten is het misschien niet zo’n ramp om 10 cent per 10 minuten te betalen voor de uren waarop je te volgen wilt zijn. Voor langere tochten is het voordeliger om onbeperkt je locatie te kunnen delen.

Wij hebben per jaar 2 of 3 maanden waarin we onze Garmin Inreach Mini zouden willen gebruiken. Daarom kiezen we al snel voor een maand abonnement. In de meeste gevallen zetten we geen tracking aan, zo interessant is het ook weer niet om ons live te volgen. Als we dat wel willen verhogen we het abonnement voor misschien 1 maand. De 10 berichten per maand zijn voor ons genoeg om te communiceren en als we hier een enkele keer boven zouden komen is dat voor ons geen probleem. Misschien vragen we zelfs een enkele keer een weerbericht op. Onze kosten zouden er dan zo uitzien:

 • Standaard kosten voor een maandabonnement per jaar: € 39,99
 • Kosten voor 2 maanden een actief basis abonnement: € 39,98
 • Kosten voor 1 maand inclusief tracking: € 39,99
 • Kosten voor 3 berichten buiten de bundel: € 1,65
 • Kosten voor 1 weerbericht: € 1,10
 • Totale kosten voor gebruik Garmin Inreach: € 122,71 (excl. btw) / € 148,48 inclusief btw.

Naast kopen kun je ook overwegen om satellietcommunicatie te huren. Bij de organisatie van Surviking heb je deze mogelijkheid. De kosten voor het huren zijn doorgaans duurder dan het standaard abonnement. Het voordeel is dat je per week of per dag betaalt. Daarnaast hoef je dan zelf geen device te kopen wat al meteen een flink voordeel oplevert. Huren is een goede optie wanneer je maar eenmalig van plan bent om satellietcommunicatie te gebruiken.

Onze keuze voor satellietcommunicatie

In onze zoektocht naar de juiste keuze voor satellietcommunicatie zijn we uitgekomen op de Garmin Inreach Mini 2. Aangezien wij navigeren met onze GPS horloges hebben wij deze functionaliteit niet nodig bij onze satellietcommunicatie. Dat scheelt meteen gewicht. Het voordeel van de Garmin Inreach Mini 2 ten opzichte van de Garmin Inreach Messenger is dat we niet afhankelijk zijn van onze telefoon. We kunnen wel eenvoudig berichten sturen via onze Garmin Inreach Mini 2 en een gekoppelde telefoon. Wanneer onze telefoon een lege batterij heeft kunnen we nog steeds (al dan niet omslachtig) een aangepast bericht versturen via het apparaat zelf. Dat in combinatie met de mogelijkheden voor weerberichten, tracking en pingen maakt het toestel voor ons het ideale apparaat voor sattelietcommunicatie.

Vergeleken met de SPOT producten zie je dat de prijzen voor Garmin apparatuur wel wat hoger liggen. Met de Inreach Mini 2 biedt Garmin echter meer functionaliteit in een kleiner en lichter model dan Globalstar. Voor een abonnement zouden we met de SPOT producten 50 euro goedkoper uit zijn, maar dat weegt wat ons betreft dus op tegen de extra functionaliteiten die Garmin aanbiedt. Wij hebben de Garmin Inreach Mini 2 ook al vele malen gebruikt op onze tochten en zijn er nog steeds zeer tevreden over!

Wij kiezen voor de Garmin Inreach Mini 2

Jouw keuze voor sattelietcommunicatie

Heb jij je keuze al gemaakt op basis van dit artikel? We hopen dat we je met onze informatie op weg hebben kunnen helpen in de wereld van satellietcommunicatie. Mocht je nog meer willen weten, dan kun je altijd contact met ons zoeken via de mail of social media. We helpen je graag om tot een goede keuze te komen. Klik hieronder op de producten om ze eens beter te bekijken.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on