Nederlandse wandelingen – lopen in de maasduinen

Route gegevens
  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 11,5 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk

GPX downloaden
Activiteit gegevens

In het noorden van Limburg ligt het Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen bestaat uit een langgerekt duingebied op de grens met Duitsland. Dat betekent een gebied vol zandverstuivingen, hoogteverschillen bossen en mooie vennen aan de rand van de Maas. In het najaar van 2020 waren wij een weekend in Limburg en liepen wij in een van de bekendste gebieden van de Maasduinen voor een wandeling, het Reindersmeer. 

Een 8 langs het reindersmeer

Tijdens een heerlijke warme najaarsdag parkeren we onze auto bij het bezoekerscentrum de Sluis. Dit is vernoemd naar de sluis die er ligt en het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer en de Maas. Rondom het Reindersmeer zijn verschillende mooie bezienswaardigheden te vinden naast de prachtige vergezichten. Zo is er een pontje, een mooie brug en een uitkijkpost voor vogels. Om dit allemaal te ontdekken lopen we vandaag in de vorm van een 8! Daarnaast verkeren we in goed gezelschap want naast Sylvia zijn ook mijn ouders en mijn zus er vandaag bij!

We wandelen eerst naar het zuidoosten door mooi bosgebied. Na een paar honderd meter krijgen we al een eerste blik op het uitgestrekte Reindersmeer. Het pad rondom het meer wordt aan deze kant grotendeels gebruikt als fietspad, dus het is af en toe even oppassen geblazen met Bruno. Het voordeel is dat dit pad dus ook rolstoelvriendelijk is, waardoor iedereen van dit gebied kan genieten. 

Wij laten het Reindersmeer even achter ons en duiken de bossen in. Het is hier wat heuvelachtig waardoor het pad links en rechts door de bossen slingert. In dit stuk bos ligt een kleine zandverstuiving. Het lijkt sterk op de Loonse en Drunense duinen, maar dat is ook niet zo verwonderlijk met alleen maar zand en bomen om je heen. Na een korte stop bij een bankje voor wat koffie vervolgen we onze wandeling in de Maasduinen en buigen we langzaam af richting het meer. 

We zijn vandaag in goed gezelschap met mijn ouders en mijn zus!
Wandeling maasduinen
De Maasduinen bestaan uit gebieden met afwisselend zandverstuivingen, vennen en bossen.

Het reindersmeer oversteken per pont

Nu we vanuit het zuidoosten het meer weer benaderen lopen we opeens een stuk hoger boven het meer dan eerst. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht op het Reindersmeer, de twee schiereilanden en het pontje dat er tussendoor vaart. Met de pont kun je het kortste stuk van het Reindersmeer oversteken door jezelf aan een kabel voort te trekken. Dat is dan ook onze volgende bestemming! We lopen nu tegen de klok in rondom het meer en komen op terrein met meer los zand. Door het moeilijker lopen, de aanhoudende zon en afwezige bomen wordt het snel weer warm. Bruno denkt er ook zo over en neemt een diepe plons in het heldere water zodra hij even van ons de kans krijgt. 

Op weg naar het pontje wordt het steeds drukker. Het Reindersmeer is een bekende plek in de Maasduinen en trekt dan ook vele soorten wandelaars. Sommige benutten hun tijd door lekker op het zand aan het water te liggen. Voor de natuurliefhebber die op zoek is naar wat meer rust bieden de Maasduinen gelukkig nog genoeg gebieden waar je heerlijk eenzaam kunt ronddwalen. 

Door de drukte vrezen we het ergste voor het pontje, maar het valt gelukkig mee. In de pont kunnen ongeveer 8 personen, waardoor we nog wel even twee overgangen moeten wachten. Omdat je de pont zelf moet voortbewegen duur het natuurlijk wel even voor we aan de beurt zijn. Gelukkig kunnen we een kwartiertje later instappen om de oversteek te maken. Het blijft altijd leuk om jezelf met een pontje voort te bewegen. Iedereen helpt enthousiast mee (behalve Bruno natuurlijk). 

Met de pont kun je het kortste stuk van het Reindersmeer oversteken door jezelf aan een kabel voort te trekken.

BUITENLANDSE UITZICHTEN IN DE MAASDUINEN

Na het pontje komen we meteen een mooi bankje tegen en besluiten we wat te eten. Al snel worden we vergezeld door een aantal wespen die op deze toeristische plek en in het najaar goed op hun plek zijn. We maken de lunch dan ook niet al te lang (het worden er echt veel) en vervolgens onze tocht langs het noordelijk gelegen deel van het meer.  

Om daar te komen lopen we richting het Speelbos de Boskoel. Langzaam horen we het geluid van spelende kinderen dichterbij komen. Wij gaan het speelbos niet in maar nemen de brug die over het water ligt dat vanuit de sluis komt. Vanaf de brug kun je goed zien hoe helder het water is. Dankzij het mooie weer is het water magisch blauw en waan je jezelf even in het buitenland. 

Dat wordt nog versterkt doordat je na de brug gelijk hoog boven het water loopt. We lopen langs het meer langs en kijken langs een redelijk steile rand zo’n vijftien meter naar beneden. Niet veel later komen we bij een kleine inham en dalen we de vijftien meter weer af. Hier vormt zich een kleine baai waar Bruno wederom een momentje pakt om even af te koelen.  

Vanaf de brug kun je goed zien hoe helder het water is.

eEN TWEEDE OVERSTEEK OVER HET REINDERSMEER

Het volgende stuk lopen we langs het meer over een breed pad. Het wordt langzaam aan een beetje eentonig om continu te lopen met aan de ene kant bossen en de andere kant het meer. Zodra we aan de noordkant van het meer komen volgen we het pad dat uitzicht geeft op de Bergerheide. Dit is weer een welkome afwisseling en laat de laatste restjes paarse heide aan ons zien.  

Nadat we ook het Wolfsven zijn gepasseerd beginnen we het terrein weer te herkennen. Het lijkt alsof we hier eerder zijn geweest en dat klopt ook, want we lopen weer op de pont af. Deze keer hebben we meer geluk en kunnen we meteen instappen in de pont die onze kant op komt. Zodra we aan de overkant zijn nemen we nog een laatste afslag richting de uitkijkpost over het Reindersmeer. 

Zodra we aan de noordkant van het meer komen volgen we het pad dat uitzicht geeft op de Bergerheide. Na alle uitzichten op het meer is dit een welkome afwisseling!

De uitkijkpost, die zicht moet geven op de vele vogelsoorten in het Reinderslooi, valt wat tegen. Vanuit de uitkijkpost kijk ik alleen maar aan tegen de bosjes die recht voor de uitkijkpost groeien. Het gevogelte verderop hoor ik wel, maar kunnen we nauwelijks zien. We vervolgen dan ook onze tocht, wederom langs het meer. Zodra we terug zijn op het punt waar we het Reindersmeer voor het eerst zagen deze ochtend keren we terug naar de auto. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat we alle bezienswaardigheden hier hebben gezien en sommige zelfs twee keer. Voor iedereen die een dagje wil genieten van bossen, zandvlakten, meren, vergezichten, pontjes, bruggen, heiden en uitkijkposten is dit een ideale wandeling! 

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on