Multipitch klimmen Cinque Torri – Dolomieten

 

Klimgebied Sass de Stria
  • Aantal routes: 28
  • Niveau: 4a/8a
  • Zwaartepunt: 5/6
  • Hoogte: 20m/200m

Topo Cinque Torri

Toen ik op de NKBV bergsportdag een tegoedbon won voor 200 euro bij Mountain Network kon ik natuurlijk niet anders dan de website doorstruinen. Eerder hadden we de Alpiene beginnerscursus al bij Mountain Network gevolgd en dat was goed bevallen. Al snel werd mijn oog getrokken naar een andere interessante cursus. De multipitch cursus in de Dolomieten waarbij we gaan klimmen in Cinque Torri.

Omdat wij regelmatig klimmen en hier steeds meer plezier in krijgen werd het dus deze! Het voordeel? Prachtige klimroutes in het klimwalhalla van de Dolomieten: Cinque Torri, vrijvertaald de vijf torens.

Klimmen bij Cinque torri

Cinque Torri is naast de Drei Zinnen een van de bezienswaardigheden in de Dolomieten. Er lopen veel wandelpaden naartoe waardoor er naast klimmers ook veel wandelaars genieten van dit prachtige aangezicht. Eigenlijk zijn er meer dan 5 torens, maar er zijn 5 markante koppen zichtbaar. Een tijd terug is een van de torens omgevallen, gelukkig was er toen niemand aan het klimmen. Vandaag is het aan ons om de torens op te gaan.

Wij starten de dag vroeg omdat er deze week veel slecht weer is voorspeld, vooral aan het einde van de middag. We hebben dus ongeveer tot 2 of 3 uur om wat leuke routes te klimmen. Gisteren hebben we al een aantal singelpitches geklommen zodat we konden zien wat het niveau van de verschillende klimmers is en hoe ver onze kennis over het zekeren is.

Wat een groot geluk is binnen deze groep is dat het niveau best wel dicht op elkaar ligt. Waar de ene zijn grens heeft op een voorklimroute van (bijvoorbeeld) 6A, heeft de ander hier de naklimgrens. Zo blijft het voor iedereen leuk en kijken we uit naar deze dagen.

Waar ons niveau redelijk overeen komt lopen de niveaus van dit klimgebied erg uiteen. Zo kan je er verschillende routes klimmen die een 4e gradatie hebben gekregen, maar zijn er ook veel moeilijkere sportklimroutes van bijvoorbeeld 8e graad. Het zwaartepunt ligt hier op de 5e en 6e graads routes.

Cinque Torri Dolomieten
De torens vallen goed op in het landschap

2 tot 3 touwlengtes multipitchen

Binnen Cinque Torri zijn er naast verschillende klimniveaus ook verschillen in het aantal touwlengtes. Wij hebben 2 gidsen mee en splitsen daarom onze groep op in 2’en. Zo zijn we met 4 klimmers per groepje en ieder heeft een eigen gids. Na de eerste uitleg mogen we beginnen met klimmen. Onze eerste multipitch heeft 3 touwlengtes. De lengtes zijn relatief kort en eenvoudig. Maar dat vind ik zelf alleen maar fijn. Ik weet van mezelf dat ik tijdens het klimmen echt altijd even in moet komen om het gevoel weer terug te krijgen. In de tussentijd is er ook al stilzwijgend een volgorde ontstaan waarop iedereen klimt. Ik klim in principe als laatste. De rest van de groep, inclusief gids is al boven én om de hoek dus ik moet op mezelf vertrouwen dat ik alle handelingen en zekeringen goed doe. Gelukkig hebben we al flink geoefend in Dave en voelt het allemaal vrij zeker.

De eerste twee touwlengtes gaan heel lekker en het klimmen voelt goed. De derde touwlengte begin ik daarom voor te klimmen. Wat een fijn gevoel!

Er lopen ook prachtige wandelpaden rondom dit gebied

Klimmen met eigen zekering

Waar ik de eerste jaren vooral in de klimhal klom of naklimmend buiten, ben ik dit jaar begonnen met het voorklimmen. En ik vind het echt genieten! De ultieme focus op de volgende greep en de concentratie die dan nodig is vind ik heerlijk. Wel in kleine stapjes natuurlijk om dit gevoel vast te blijven houden.

Wat we deze cursus ook anders doen dan normaal is zelf zekering meebrengen. Deze eerste multipitchroute oefenen we daarom al met wat Cams, Nuts en Totems. Het is maar goed dat de route makkelijk is, want het kost mij best wat tijd om alles goed te plaatsen. Je wilt immers zeker weten dat je zelfgeplaatste zekering je goed houdt bij een eventuele val.

Gelukkig gaat deze eerste route helemaal goed en staan we met zijn allen bovenaan. Echt een fantastisch gevoel! Het uitzicht op de andere rotsen, de fysieke inspanning en het kinderlijke enthousiasme omdat je weet dat je zo mag gaan abseilen.

En over dat laatste leren we ook weer wat meer, vooral hoe het sneller kan. De handelingen kort achter elkaar uitvoeren, zekering controleren, de juiste wrijving op het touw en gaan.

Omdat de regen zich nog niet laat zien gaan we vandaag ook nog voor een tweede route van twee touwlengtes op een prachtig uitstekende punt. Hij lijkt flinterdun vanaf een afstand, maar als we er op klimmen merken we daar gelukkig niet zoveel meer van. Na deze twee routes is het genoeg voor vandaag en we sluiten met zijn allen de dag af op de camping waar we gezellig samen en hapje eten in het restaurant. Morgen weer een dag!

We leren alles over het bouwen van standplaatsen, zekeringen en abseilen

Het uitzicht op de andere rotsen, de fysieke inspanning en het kinderlijke enthousiasme omdat je weet dat je zo mag gaan abseielen is echt genieten.

5 tot 7 touwlengtes klimmen met nuts, cams en totems

De volgende dag is het tijd voor wat groter werk. Vandaag klimmen we echt een flinke rots op van meerdere touwlengtes. En waar de rotsen van gisteren nog redelijk goed behaakt waren moeten we het hier bijna helemaal zelf doen. Gelukkig zit er iemand in onze groep die al veel ervaring heeft met trad klimmen (klimmen waarbij alle zekering zelf geplaatst moet worden). Dus hij is de eerste voorklimmer. We klimmen telkens met 2 touwen. 2 cursisten met een gids in het eerste touw en Thomas en ik in het tweede touw.

Wanneer we beginnen aan de route zien we al vrij snel dat het niet de makkelijkste route is. Zelfs de gids geeft aan dat hij wat glibberig is. En ook de eerste voorklimmer heeft daar last van. Ik zie iedereen voor me uit klimmen (ik ben immers nog steeds de laatste naklimmer) en iedereen zie ik toch wel wat struggelen in de route. De spanning begint dan ook te stijgen voordat ik mag beginnen. Inmiddels zijn mijn handen ook ijzig koud, want het is nog vroeg en de zon laat zich nog niet boven de torens zien.

Wanneer iedereen op het eerste standpunt staat mag ik beginnen met klimmen. De route is inderdaad wat moeilijker dan gisteren, maar ik klim eigenlijk wel heel erg lekker. Ik krijg er energie van en kom boven als een blij ei. In ieder geval dat is wat er over me wordt gezegd, een witte helm (a.k.a. eierdop) helpt ook niet echt mee. Tijdens mijn weg naar boven heb ik ook de taak om alle zekeringen op te halen. En ondanks dat ik ze niet plaats, leer ik wel veel over het plaatsen van de zekeringen omdat ik telkens goed zie welke keuzes er zijn gemaakt.

Voorklimmen in een multipitch route

Ook de tweede touwlengte is wat lastiger, maar ook hier geniet ik weer enorm van het klimmen en de uitdaging die het met zich meebrengt. Wanneer we op het derde standpunt staan durf ik het wel aan om ook een stuk voor te klimmen in deze route. Terwijl ik heb bepaald dat ik deze route wil voorklimmen, zie ik de eerste voorklimmer (diegene die de zekering aanlegt) steeds verder weg gaan. Dit blijkt echt een lange touwlengte te zijn. Toch kies ik ervoor om de route voor te klimmen. Met mijn rugzakje nog op stap ik voorbij Thomas om te wisselen in het touw. En ook hier voelt het weer zo goed. Mijn focus verandert meteen en ik klim heerlijk en zonder angst naar boven. Na een tijdje begin ik het te voelen in mijn armen, gelukkig is de gids halverwege blijven hangen en die weet mij te vertellen dat het na 2 meter doorklimmen weer makkelijker wordt. Als ik aankom op het standpunt is de euforie groot. Wat een mooi moment!

Klimmen Cinque Torri
Het voorklimmen van de route geeft mij een fantastisch gevoel
Goed opletten hoe de zekeringen geplaatst worden en hoe de route loopt
Abseilen blijft altijd leuk!

Singlepitchen bij Cinque Torri

Na uiteindelijk 5 touwlengtes staan we met zijn allen boven. De andere groep heeft een route van 7 touwlengtes geklommen dus na onze abseil zijn wij weer eerder beneden. Omdat ook nu de regen nog niet is gekomen kiezen wij er voor nog wat singelpitches te klimmen. Maar dan wél met een uitdaging heeft de gids besloten. Waar we in de multipitch routes voornamelijk 4e graads hebben geklommen heeft hij nu een aantal routes met niveau 6A voorgeklommen zodat wij ons naklimniveau buiten kunnen trainen.

Binnen in onze klimhal kan ik inmiddels met regelmaat de 6A uitklimmen, maar buiten is dit nog wel een leuke uitdaging. Ik kies de 6A+ route die hij heeft uitgehangen. Ondanks dat ik meerdere keren even moet blocken vind ik het zeker niet tegenvallen. Het klimt fantastisch en ik heb de rust om te zoeken naar de goede greep. Na zo’n 30 meter kom ik vlak bij het einde van de route, hier gaat hij in een moeilijke overhang waar ook onze gids niet in één keer voorbij kwam. Ik probeer het nog een paar keer, maar moet toch concluderen dat dit net iets te hoog gegrepen is. Ik laat mezelf naar beneden zakken en ben trots op deze dag.

Aan het einde nog even een 6A+ single pitch topropen. Een heerlijke uitdaging.

Terug voor meer

Ondanks dat de cursus 5 dagen duurt, zit het er voor ons helaas na 3 dagen weer op. Wij gaan voor familie terug naar huis. Maar dat dit naar meer smaakt is zeker! Een perfecte plek voor iedereen die van klimmen houdt en wij komen zeker nog eens terug!

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on