Mountainbiken in de bergen voor beginners – de drôme

Route gegevens
  • Start hoogte: 431 meter
  • Hoogtemeters:  612 meter
  • Hoogste punt: 1002 meter
  • Duur: 2 uur
  • Afstand: 17 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Tijdens onze reis door Europa zijn onze mountainbikes een fijne afwisseling van alle wandelingen die we maken. Af en toe pakken we daarom een ritje mee op de fiets om zo nog meer van de omgeving te ontdekken. Ik ben nog niet echt een ervaren mountainbiker want in Nederland fiets ik voornamelijk op mijn racefiets. Maar juist voor de locaties waar wij komen is een Mountainbike ontzettend handig. Wanneer we voor een rustweek in het dorpje Die, wat in de Drome ligt, neerstrijken lonkt het avontuur toch. We kunnen het niet laten om op een actieve manier de omgeving te ontdekken en daar hoort ook deze week weer een fijne mountainbiketocht bij.

Mountainbiken tussen de bergen van de drômE

Al een paar dagen kijken we tijdens ons bezoek aan het dorp uit op een berg waar we zowel een topkruis als een zendmast op zien staan. Het lijkt ons wel wat om daar naartoe te gaan zodat je uitzicht hebt op het dorp en de mooie bergen van de Drome. Deze week is het weer ontzettend warm dus overdag deze berg op zien we niet zo zitten. Als we onderzoek doen naar de weg er naartoe zien we dat het zo’n 10 kilometer en 600 hoogtemeters is. Dat is ook wel te doen als avondrondje met de mountainbike.

We besluiten vroeg te eten en als het eten wat gezakt is op de fiets te stappen. We beginnen de tocht met een klein stukje door het dorp waarna we al snel in de bossen terecht komen. Even vraagt Thomas zich af of ik de route er wel goed heb in gezet. Het was toch een verhard pad? Althans dat dachten we. Ik zag toch zeker maar 1 pad. We bekijken de kaart nog eens en inderdaad, de route die we bedacht hadden is echt de enige route. Maar dus wel onverhard.

De weg naar hoog is continu hetzelfde, licht stijgend en met en goed pad.

Hoogtemeters trainen tijdens het fietsen

Omdat ik dus voornamelijk in Nederland fiets, ben ik nog niet echt gewend aan de hoogtemeters. Ik durf in het begin ook niet mijn fietsschoenen in de pedalen te klikken, uit angst dat ik val. Maar ik merk toch al snel dat je dan helemaal niet lekker vooruit komt. Dus zet ik mijn voeten toch maar vast aan de pedalen, nou maar zorgen dat ik niet val.

Het pad begint al wel redelijk steil en ik moet al gelijk in mijn laagste versnelling gaan fietsen. Ik hoop maar niet dat het pad nog steiler wordt, want dan wordt het wel erg lastig. Gelukkig vlakt het pad daarna wat af. Hierdoor is het makkelijker om een vast tempo te vinden om de hoogtemeters te maken. Ook is het een breed pad en heeft het weinig losse stenen. Perfect dus om hoogtemeters te trainen in dit soort te terrein.

Tijdens het fietsen gaat de zon langzaam onder

Fietsend naar de top

Terwijl we steeds een beetje hoger komen worden we regelmatig getrakteerd op de mooiste uitzichten. Het zachte licht van de zon maakt het uitzicht op de bergen magisch. Omdat de weg dus redelijk eenvoudig blijft hebben we ook alle tijd om er van te genieten. Langzaam maar zeker komen we steeds dichter bij de top. Het gaat bijna te makkelijk.

Als we er bijna zijn verandert het pad plots in een steil pad met veel losse stenen en grind. Voor de zekerheid klik ik mijn pedalen weer los, want ik zie hier redelijk wat val risico. Wanneer ik even later Thomas zie afstappen probeer ik nog een klein stukje verder te fietsen. Maar ook ik merk al snel dat het hier niet lekker fietsen is. Ik wil afstappen, maar plots is mijn schoen toch weer vast aan het pedaal. BAM. Voor ik het weet lig ik met mijn snufferd op het grind. Die had ik dus totaal niet aan zien komen. Het blijft gelukkig bij wat schaafplekjes op mijn knie en al snel kan ik weer verder. Maar het laatst stukje doe ik mooi te voet.

Uitzichtpunt boven Die in de Drome – Frankrijk

Na iets meer dan een uur fietsen komen we aan bij het uitzichtpunt waar we precies het plaatsje Die van boven kunnen zien. We zien bijna waar de camping ligt en waar Bruno lekker ligt te slapen (denk ik dan..). We maken wat foto’s, drinken en eten wat en gaan dan nog even naar de andere kant van de berg. Hier heb je nog meer uitzicht op de rest van de bergkam en misschien nog wel mooier. De zon gaat aan deze kant onder en dat maakt het uitzicht prachtig. We maken nog wat foto’s voordat we weer terug gaan. We willen voor het donker het bos uit zijn dus al te veel tijd hebben we niet om hier te blijven hangen.

Het uitzichtpunt geeft een mooi zicht over het plaatsje Die

Afdalen met Mountainbiken

Tijdens onze vorige tocht kwam ik er te laat achter dat mijn demping nog uit stond. Dat gaat met dit keer niet meer gebeuren natuurlijk. Ik heb er zin in om over dit lekkere pad naar beneden te zoeven. Al snel maak ik vaart en geniet ik van de snelheid die ik maak. De wind langs mijn gezicht en de focus op het pad. Plots zie ik iets weg schieten. Het komt onder mijn wiel vandaan en het eerste wat ik hoor is een harde tttssssss. Het zal toch niet weer hè. Ik stap snel af en hoor het gelijk. Weer een lekke band. We hebben gelukkig een reserveband bij ons en een pompje, dus al vrij snel kunnen we de band vervangen. Omdat we eigenlijk dachten dat het een verharde weg was, hebben we de banden harder opgepompt. Maar dat is juist niet handig met een afdaling over het mountainbikepad.

We zorgen er dus voor dat we de rest van de afdaling een stuk voorzichtiger doen. Er is namelijk niet nog een reserveband. Dat zorgt er wel voor dat we nog meer kunnen kijken naar de bergen en het uitzicht, ook zeker geen straf.

We dalen rustig af om een tweede lekke band te voorkomen

Leuke mountainbike route vanuit Die

We komen gelukkig precies op tijd weer uit het bos. Het begint nu wel echt langzaamaan donker te worden. En ook de temperatuur zakt samen met de hoeveelheid licht. Het laatste stuk fietsen we door het dorpje heen en we maken wat extra vaart om toch goed warm te blijven. Even later staan we weer bij de camper en concluderen we dat dit een perfecte avondbesteding was. Het is een leuke mountainbikeroute waarbij je getrakteerd wordt op een mooi uitzicht. Het is niet technisch en vooral een lang pad aan een stuk omhoog. Wel perfect dus om die hoogtemeters te trainen! Wij gaan in ieder geval op zoek naar nog meer van dit soort routes.

Vanaf Villefranche-le-conflent gaan we weer terug naar de camping

Plots zie ik iets wegschieten. Het komt onder mijn wiel vandaan en het eerste dat ik hoor is een harde tsssss.

De Drôme is onderdeel van onze reis door europa

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on