Mont Guillaume – Bergen die roepen

De cijfers
  • Start hoogte: 1594 meter
  • Hoogtemeters:  1101 meter
  • Hoogste punt: 2552 meter
  • Duur: 6 uur
  • Afstand: 13 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Soms heb je van die bergen die roepen om beklommen te worden. Dat kunnen hoge en spectaculaire bergen zijn, maar in ons geval is het er vaak een waar we al een hele week vanaf onze vakantieplek tegenaan kijken. Tijdens onze vakantie in het leuke Embrun werd die rol door de Mont Guillaume vervuld. Een leuke berg die boven onze camping uit rees en waarvan we ons afvroegen hoe het zou zijn om op de top te staan. We besloten dat maar eens te gaan onderzoeken!

Eau source de vie

Onze wandeling begint op 1600 meter hoogte, nadat we met de auto via smalle paadjes boven Embrun de berg zijn opgereden. Het is nog vroeg en fris terwijl we van de heerlijke geur van het bos genieten. We lopen over een redelijk breed pad door de bossen omhoog, waardoor we snel kunnen klimmen. Het is de bedoeling om vandaag vroeg op de top te staan. Een mooi uitzicht is namelijk het voornaamste doel en dat betekent dat we met mooi weer zijn gaan wandelen, maar aangezien de gehele wandeling op de zuidwand plaatsvind zal dat goed warm worden.

Na anderhalf uur wandelen lopen we uit de bossen en komen we uit bij een kleine kapel. Bij Chapelle des Séyères is ook een kleine fontein te vinden met een grote overkapping eroverheen. Blijkbaar is deze fontein afkomstig van een bron die wordt omschreven als ‘Eae source de vie’, de waterbron van het leven. We nemen hier dan maar eens een goede slok van! Ook staan er een aantal picknick tafels. We maken hier dankbaar gebruik van door rustig te pauzeren en te genieten van ons verkregen uitzicht boven de boomgrens.

Bij Chapelle des Séyères genieten we van het verkregen uitzicht boven de boomgrens

Op weg naar de top

Na de uitgebreide pauze vervolgen we onze weg. We klimmen boven het bos uit en komen uit op de almen. De route loopt verder in een wat kleiner dal ten oosten van de Mont Guillaume. Hier is weinig wind te vinden en genoeg zon waardoor we bij elk alleenstaand boompje toch wat schaduw proberen mee te pakken. Het is gelukkig al niet ver meer naar de top, maar tegelijkertijd gaan we ook niet meer zo snel vooruit als eerder op de ochtend.

Iets verderop komen we weer wat meer terug aan de zuidkant van de berg. Het terrein wordt nu ook iets rotsachtiger. We moeten soms wat grotere stappen zetten en wat losse stenen ontwijken. Vanaf hier is het uitzicht op het dal al prachtig. We stoppen dan ook regelmatig om het even op ons in te laten werken. Het voordeel is dat we nu in ieder geval de top kunnen zien. Doordat we de top in beeld hebben weten we het tempo weer iets meer op te pakken.

Ten oosten van de Mont Guillaume is weinig wind te vinden. Als we een alleenstaand boompje tegenkomen, maken we gebruik van de schaduw.
We stoppen regelmatig om van het uitzicht te genieten.

Uitzicht in alle richtingen

Het duurt dan ook niet lang voordat we echt op de top van 2552 meter zijn. Ondanks onze rustige pauze en vele stops zijn we ruim op tijd boven. We hebben dan ook alle tijd om van het uitzicht te genieten. En wat voor een uitzicht! Vanaf de Mont Guillaume heb je een prachtig uitzicht in alle richtingen. In het noorden kijk je het Ecrins in, terwijl je richting het zuiden uitkijkt over het grote blauwe Lac de Serre-Ponçon. Het weer is vandaag zo helder dat we in het oosten zelfs de Italiaanse bergen kunnen zien liggen!

Ook op de Mont Guillaume zelf is er wat te zien. Hier staat namelijk een stenen schuilhut gebouwd die leuk is om even te bekijken. Ondanks het goede weer is het nog behoorlijk fris op de top dankzij de wind. De schuilhut komt dan ook goed van pas, want we kunnen zo mooi uit de wind gaan zitten voor onze lunch.

Vanaf de Mont Guillaume heb je een prachtig uitzicht in alle richtingen!

In totaal blijven we bijna een uur in de top om van alle uitzichten te kunnen genieten. Daarna dalen we weer af naar beneden. Onderweg komen we weer langs Chapelle des Séyères waar we onze waterflessen weer even bijvullen. Bij de auto hebben we nog een kleine uitdaging. De auto wil niet starten, maar na de kunsten van Sylvia rijden we dan uiteindelijk terug naar de camping. In de middag kijken we vanaf de camping weer omhoog naar de berg die ons riep en waarvan we inmiddels weten hoe het uitzicht van bovenaf is!

Vanaf de top kijken we neer op het Lac de Serre-Ponçon
Het weer is vandaag zo helder dat we zelfs de Italiaanse bergtoppen kunnen zien!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on