Limburgs mooiste mountainbiken – de alternatieve route – 108 km
- Duur: 6,5 uur fietsen
- Afstand: 108,9 kilometer
- Moeilijkheid: Moeilijk
Naast wandelen, klimmen en kanovaren kom ik ook regelmatig in de natuur met mijn mountainbike. Samen met mijn goede vriend Paul ben ik regelmatig te vinden op de voornamelijk Brabantse mountainbikeroutes van Dorst, Teteringen, de Loonse en Drunese duinen en Rucphen. In 2020 zochten we onze uitdaging wat verderop en wilden we graag Limburgs Mooiste mountainbiken.
limburgs mooiste?
Voor wie Limburgs Mooiste nog niet kent, dit is een evenement in Limburg dat drie keer per jaar plaatsvindt in de provincie met de meeste heuvels van Nederland. Eén editie (RUN) is voor hardlopers en de overige twee edities (NOORD & ZUID) bestaan uit verschillende afstanden voor Mountainbikers, Wielrenners en tochten op een toerfiets of e-bike. De Mountainbike routes bestaan uit 50, 75 of 110 kilometer door het Limburgse landschap.
In 2020 kon het evenement helaas niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Omdat wij onze voorbereiding al wel hadden gedaan en zin hadden in een mooie uitdaging besloten we onze eigen Limburgs Mooiste te gaan rijden. Even de route van Limburgs Mooiste kopiëren en plakken zat er niet bij. De route van Limburgs Mooiste gaat namelijk deels over privé terrein en daar konden we niet zomaar gebruik van maken. We besloten dus onze eigen tocht van ongeveer 110 kilometer mountainbiken door Limburg uit te zetten.
Met behulp van MTB routes maakten we een selectie van vier mountainbike routes die we aan elkaar knoopten via verbindingswegen en twee andere mountainbike routes. Zo kwamen we uit op een mooie ronde van 108 kilometer en 1750 hoogtemeters. Genoeg uitdaging dus voor ons!

Met goede moed langs de mergelgroeven
Na vroeg te zijn opgestaan komen we enigszins op tijd aan in het zuiden van ons land. Hoewel het hartje zomer is, lijkt het weer behoorlijk herfstig. Het is bewolkt en het heeft onderweg naar het startpunt al een aantal keer gemiezerd. Gelukkig is het warm en waait de wind zacht zodat we niet overal over hoeven te klagen! We gaan meteen van start omdat we nog een volle dag voor de boeg hebben. Naar schatting hebben we nog zo’n 8 uur te gaan, vandaar dat we ook niet al te veel stil staan voor foto’s en andere zaken.
We starten op de mountainbikeroute van Sint Geertruid. Even warm rijden is er niet bij, want we mogen meteen beginnen aan een korte klim door de bossen. Aan het eind van de klim komen we uit op mooie brede onverharde paden die vooral zeer rustig zijn. Het is heerlijk fietsen en we hebben meteen mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap dat zelf een beetje aan Toscane doet denken. Op deze manier fietsen we die 108 kilometer wel uit denken we. En wanneer we niet in de bossen aan het klimmen of dalen zijn zullen we inderdaad veel van dit soort wegen tegenkomen, zo zal later blijken.
We verlaten de mountainbike route al redelijk snel om over te steken naar de mountainbike route van Margraten. Deze route loopt door en langs de verschillende mergelgroeves die dit gebied rijk is wat onderweg weer een hoop nieuwe uitzichten geeft. De paden worden hier ook smaller tussen de weilanden. De afdalingen worden langer en de klimmetjes worden ook steeds wat steiler. Bij de mergelgroeve in Bermelen nemen we na 27 kilometer onze eerste pauze. Bij Limburgs Mooiste vind je ongeveer om de 20 kilometer een bevoorradingspost, maar die is vandaag dus niet van de partij. Wij houden het daarom op de koeken, gelletjes en water die we zelf meeslepen.

Bijtanken bij de voorraadpost
Na onze welverdiende pauze gaan we door over de mountainbike route van Margraten. Deze gaat langzaam over op de route van Gulpen en wordt ook meteen uitdagender. Na een korte stevige klim volgt een spectaculaire afdaling door het bos. Mijn polsen stuiteren op het stuur terwijl ik de snelheid binnen de perken probeer te houden met mijn remmen. Onderaan de steile helling moeten we vol in de ankers. De route gaat hier namelijk meteen naar rechts en bijna schieten we voorbij het pad. Wat volgt is opnieuw een stevige en lange klim door het bos terug omhoog. Boven aangekomen volgt wederom een afdaling. En ook hier moeten we beneden aangekomen flink in de rem knijpen om het scherpe bochtje naar rechts weer te halen. Gek genoeg herhaalt dit tafereel zich nog twee keer. We laten ons niet meer verrassen en remmen wat eerder, maar het continu omhoog klimmen en geconcentreerd afdalen op hoge snelheid kosten de nodige energie.
ONderaan de steile helling moeten we vol in de ankers. De route gaat hier namelijk meteen naar rechts en bijna schieten we voorbij het pad
Het wordt wat rustiger wanneer we afzakken richting Gulpen en de benen krijgen dan ook wat meer rust. We zijn nu 47 kilometer verder en toe aan een wat langere pauze. Gelukkig hebben we een troefkaart achter de hand. Hoewel er vandaag geen voorraadpost van Limburgs Mooiste is, zijn wij wel verzekerd van een lunchplek in coronatijd. We hebben een van onze auto’s namelijk halverwege de route geparkeerd en volgeladen met fruit, gekookte eieren, soep, brood en andere lekkernijen. We kijken hier dan ook reikhalzend naar uit en moeten met flinke tegenzin nog een laatste klim van 18% op als blijkt dat de auto boven op een heuvel staat. Aangekomen bij de auto genieten we van al het lekkers en vullen we onze voorraden bij voor de rest van de route.
Een half uur later vervolgen we onze weg. Gelukkig kunnen we nu de heuvel af en zijn we meteen op snelheid. Vanaf hier gaan we verder op de mountainbike route van Mechelen. Delen van deze route zijn ook onderdeel van de 110 km van Limburgs Mooiste in 2021. De route kenmerkt zich vooral door de bredere onverharde lanen met lange klimmen omhoog. Ook de afdalingen zijn lang, maar zo nu en dan knijpen deze samen naar een smaller pad dat door de bossen vliegt. Al met al is het een leuk deel van de tocht die ondertussen al heel wat van onze benen begint te vragen.
limburgs mooiste op zijn mooist
We stappen over op de mountainbike route van Vijlen en beginnen eerste met een welverdiende pauze. We zitten nu op ongeveer 70 kilometer en zijn dus al een aardig eindje op weg. Helaas moeten we nog wel zo’n 700 hoogtemeters maken dus het zwaarste deel moet nog komen. Dit deel van de route is ook onderdeel van Limburgs Mooiste in 2021 en is misschien wel het mooiste stuk van die en onze tocht. Het Vijlenerbos kent vele hoogteverschillen waarin je mooie afdalingen tegenkomt en steile stukken moet bedwingen. Met onze benen gaan we niet meer zo snel en tuffen we de vele klimmetjes in onze laagste versnelling omhoog.
Een van de klimmen voor café ‘t Hijgend Hert nekt me waardoor ik toch echt even af moeten stappen. Paul houdt het met een aanloopje mooi vol, maar ik zie dat ik niet de enige ben. Op de eerste driekwart van de route kwamen we weinig fietsers tegen, maar hier is iedereen te vinden. En de reden daarvoor is dus ook wel duidelijk want het bos is inderdaad zeer mooi om doorheen te ploeteren.

En ploeteren is het inmiddels wel want onze benen zijn ver op. Na 90 kilometer lassen we nog even een extra pauze in en eten we onze laatste koeken en gelletjes op. Het grootste deel zit erop, maar we hopen toch echt dat de komende klimmetjes meevallen. Gelukkig vallen de klimmen de laatste 20 kilometer inderdaad erg mee. We bollen op een rustig tempo langs Epen, Slenaken en Noorbeek en rusten goed uit op de lange stukken die we kunnen afdalen.
Zodra we het eindpunt op onze devices in zicht komt verschijnt er een glimlach op ons gezicht. De laatste meters gaan vanzelf en met een voldaan gevoel stappen we van onze fiets af op het punt waar zo’n 8 uur eerder zijn vertrokken. Onze alternatieve Limburgs Mooiste van 110 kilometer en 1750 hoogtemeters is meer dan geslaagd en voor herhaling vatbaar! Al willen we natuurljk ook nog een keer voor het “echie” meedoen!