Lichtgewicht wandelen in de bergen – 6 tips

Tijdens mijn huttentocht kwam ik vele variaties tegen. Rugzakken van 40 tot 50 liter (wat redelijk gebruikelijk is) tot rugzakken van meer dan 70 liter. Ik liep zelf met een rugzak van 32 liter en heb hier heel bewust mijn keuzes in gemaakt. Omdat ik zag dat veel mensen flink aan het sjouwen en tillen waren deel ik mijn ideeën over de lichtgewicht wandeling van 6 dagen die ik maakte.

Licht reizen heeft vele voordelen. Je kan sneller bewegen en klimmen en klauteren is fijner met een kleine rugzak dan een grote & zware. Ook je rug zal je dankbaar zijn. Het gewicht van je rugzak heeft namelijk ook invloed op je wervelkolom. Als je op reis gaat, zorg er dan voor dat je alleen de essentiële dingen meeneemt in een rugzak die licht maar ruim genoeg is voor jouw tocht.

Hoe ga je lichtgewicht wandelen in de bergen?

Maar hoe doe je dat precies? Het heeft alles te maken met keuzes. Wanneer we op vakantie gaan naar een fijn appartement is het eenvoudig om veel mee te nemen. Het is prettig als je een dagje op pad gaat en je de keuze hebt over je outfit. Je tilt de tas vooraf in de auto, trein of vliegtuig en aan het einde til je hem er weer uit. Maar tijdens een bergwandeling zit dat toch net wat anders. Alles wat je bij je hebt heb je heel de dag op je rug. In het begin zal dat misschien nog niet zo erg zijn, maar voor een lange wandeling is dat toch echt minder comfortabel.

De basis – wat heb je altijd nodig?

Hoewel het alles te maken heeft met kiezen wat je meeneemt zijn er een aantal zaken waarbij ik zou aanraden om ze áltijd mee te nemen. Hier heb je dus eigenlijk niet echt een keuze in. Voor mij zijn dat de volgende items:

  • EHBO setje
  • Regenjas
  • Eten (repen of noten)
  • Water

Naast natuurlijk een fijne wandeloutfit, maar die draag je niet op je rug 😉

De juiste rugzak kiezen

Welke rugzak je meeneemt op je tocht is afhankelijk van jouw voorkeuren. Natuurlijk moet hij comfortabel zitten en goed passen. Maar ook het formaat is hierbij van belang. Voor een huttentocht is een rugzak van 40 tot 50 liter meestal voldoende. Ik heb zelf ook een rugzak van 50 liter, maar die heeft geen ventilerend rugpand. Met de warmte op komst vind ik het zelf prettig om ruimte te hebben tussen mijn rug en de rugzak zodat het minder zweet. Ik koos daarom voor mijn 32 liter rugzak. Dat betekende aan de ene kant dat ik kritisch moet kijken naar de inhoud. Echter werkt het ook de andere kant op. Als je een grotere rugzak hebt, stop je hem ook sneller vol. Door een kleinere rugzak te kiezen wordt je echt gedwongen om keuzes te maken in je bepakking.

Besparen en lichtgewicht materialen?

Voor elke dag een nieuw shirt, nieuw paar sokken en een schone broek? Klinkt verleidelijk toch? Maar is verre van nodig. Kleding neemt al snel meer ruimte in beslag en gezien je elke dag flinke inspanning zal doen zal een schoon shirt al snel niet meer schoon zijn. Wel vind ik het fijn om de hut altijd een droog shirt aan te hebben. Ik kies er dus voor om 2 tot 3 shirts mee te nemen op een meerdaagse tocht.

Ook op grote en zware dingen kan je kritisch zijn, zoals bijvoorbeeld een boek of camera. Vaak heb je niet al die grote en zware dingen nodig. Kies hierbij hetgeen je het allerbelangrijkste vindt.

Dit geldt ook voor eten. Eten heb je altijd nodig en het is belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Een lekkere Franse baquette is heerlijk tijdens een lunch in de bergen. Het is ook wat groot en misschien niet zo vullend. Dit is een punt waar ik zelf het meest op heb bespaard. Dat wil zeggen, op luxe en niet op calorieën. Mijn tas zat vol met kleine repen die veel voedingsstoffen hebben. Na een paar dagen was ik ze gigantisch beu, maar gelukkig kon ik elke dag bij de hut nog wat anders lekkers bestellen. Zo is er voor alles de afweging of het lichter of kleiner kan. Bij veel producten is er ook een lichtgewicht variant. Door een andere stof of andere verhouding kan je al snel veel gewicht besparen.

Wat is je guilty pleasure?

De wandeling of tocht moet natuurlijk vooral leuk zijn. Je mag er van genieten en een fijne tijd ervaren. Hoewel het niet nodig is om allemaal grote en zware dingen mee te nemen vind ik ook dat je mag kijken naar de dingen die je het meeste plezier brengen. Heb je 4 of 5 grote dingen die je eigenlijk niet nodig hebt maar wel graag meeneemt? Kies er 1 uit die je het allermeeste plezier brengt op jouw toch. Voor mij was dat mijn camera. Met zo’n 1,5 kilo niet altijd even prettig, maar ik geniet er van om foto’s te maken als ik op pad ben. Hier heb ik wel heel bewust voor gekozen en ik accepteer dat mijn rugzak hierdoor zwaarder wordt.

Lichtgewicht trektocht maken?

De wandeling of tocht moet natuurlijk vooral leuk zijn. Je mag er van genieten en een fijne tijd ervaren. Slaap je niet in een hut maar draag je ook je slaapspullen op je rug? Dan is het misschien nog wel belangrijker om kritisch te zijn naar de spullen die je meeneemt. Tegenwoordig is er steeds meer lichtgewicht materiaal beschikbaar. Van lichtgewicht slaapmatten tot lichtgewicht tenten. Je wandelstokken kan je als tentstok gebruiken en een t-shirt als kussensloop. Zo heb je veel multifunctioneel materiaal wat ook nog eens weinig weegt. Helaas komt alles wel met een prijs. Hoe lichter je materiaal, hoe duurder het vaak is. Het is aan jou om daar een keuze in te maken. Kijk goed naar de grammen die je kan besparen en wat het gaat kosten. Of misschien kan je dit materiaal lenen of huren, scheelt je euro’s en kilo’s.

e In de winter heb je vaak meer en grotere bepakking nodig, maar ook dan is het belangrijk om kritisch te blijven

Proefpakken

Heb je gekozen wat je mee gaat nemen op je tocht? Mooi! Het is fijn om dan alles alvast een keer in te pakken zodat je zeker weet dat het past. Lukt het toch niet helemaal? Kijk dan of je kritisch genoeg bent geweest en of je misschien nog iets kan schrappen. Of kan je je rugzak efficiënter inpakken? Bekijk dan deze blog om meer te lezen over het inpakken van je rugzak.

Wanneer alles past ben jij er klaar voor om op pad te gaan. Veel succes en natuurlijk ook veel plezier!

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on