Krachtvoer in de bergen

Dat je in de bergen veel calorieën verbrand is vaak wel duidelijk. Je bent de hele dag op pad en het stijgen en dalen gaat niet zonder toevoer van energie. Maar hoe vul je deze energie goed aan én zorg je ervoor dat je niets te kort komt?

Voedzame bronnen

De verbrande calorieën moeten goed aangevuld worden, je kunt wel duizenden calorieën meer verbranden dan een dag waarop je gewoon op de bank ligt. Het is dus belangrijk dat wat je eet voedzaam is, en lekker!! Zelf houden wij altijd heel erg van lekker stuk (chorizo) worst in de bergen. Veel vetten en proteïnen en we kunnen weer door. Maar ook eten we vaak zelfgemaakte granola koeken waar veel havermout, noten en zaden in zitten. Zoek iets wat jij lekker vindt en waar je veel energie van krijgt, zodat je met voldoende kracht die berg op kunt.

Beetje bij beetje

Zorg er voor dat je de gehele dag wat te eten hebt, dus liever 6 keer een kleine maaltijd dan 2 keer een grote. Mijn eigen ervaring is dat ik in de bergen niet hele grote maaltijden kan eten, ik heb de honger gewoon niet. Het zijn misschien wat zenuwen, de adrenaline of wellicht iets totaal anders. Ik eet dus liever kleine beetjes de gehele dag door dan in 1 keer een grote hoeveelheid.

Eten wat de pot schaft

Eet je in een berghut, dan kun je vaak kiezen uit 2 opties:

  • Een half pension, waarbij er meestal meerdere gangen zijn. Nu hoef je geen culinair hoogstandje te verwachten, maar vaak wordt er wel gedacht aan salade, veel koolhydraten en een lekker toetje.
  • Eten van de kaart. Dit is niet in elke hut mogelijk, maar in sommige hutten wel. Dan weet je zeker dat je altijd iets kunt eten wat je lekker vindt.

Wij kiezen vaak voor een half pension, we lusten bijna alles en krijgen dan goed te eten. Vaak is dit ook een heel gezellig moment, met je mede hutbewoners aan 1 tafel om de energie weer aan te vullen voor de volgende dag.

Ben je benieuwd hoe veel calorieën je precies verbrandt en wat je zou moeten aanvullen? Een sporthorloge laat je vaak zien hoe veel jij nodig hebt voor het op peil houden van je energieniveau.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on