Klimmen in Berdorf – leuk voor alle niveaus

Als je als klimmer aan Berdorf denkt, denk je waarschijnlijk gelijk aan het klimwalhalla waar veel ervaren klimmers komen. En dat is aan de ene kant ook waar. 

Berdorf is een klein dorpje in Luxemburg en het ligt dicht bij de Duitse grens. Het staat bekend om zijn prachtige klimrotsen en veel fanatieke klimmers gaan hier dus ook met regelmaat naartoe om hun krachten te testen. Maar naast veel moeilijke routes kan je in Berdorf ook prima terecht als je een beginnend klimmer bent. Zo klommen wij ook in oktober 2019 in dit mooie gebied!

Routes van 3A tot 5C

Al meer dan 10 jaar zijn wij vrijwel elke herfst te vinden in dit mooie plaatsje. Lang niet altijd om te klimmen (want het is ook een prachtig wandel- en fietsgebied). Maar omdat we in 2019 wat langer gingen, hadden we besloten om ook een dag in de rots te gaan hangen. Omdat het in het weekend altijd heel druk is in de rots was voor ons maandag de beste dag. Het scheelt ontzettend veel qua drukte waardoor je dus meer mogelijkheden hebt voor de routes die jij in gedachten hebt.

In het weekend zijn we al een keer langs de rotswand gelopen om wat routes te bekijken die we vooraf hebben opgezocht. Voor Berdorf bestaat er namelijk een heel uitgebreide en duidelijke topo met alle routes er in. Je kunt deze bestellen bij de NKBV. Als je in de topo kijkt zie je dat er naast een hoop moeilijke routes, ook routes te vinden zijn van het niveau 3A tot 5C. Je hebt daarin zelfs nog best wel veel keuze. Omdat wij binnen vooral routes klimmen tussen het niveau 5B en 6A besluiten wij om vooral 4’tjes te gaan klimmen buiten. Het hoeft niet moeilijk te zijn, leuk en fijn klimmen is ons motto!

De wand gaat hier recht omhoog en hangt soms lichtelijk over, maar niet lang genoeg om vermoeid te raken

Lange routes met leuke uitdagingen

We starten maandag ochtend al vrij vroeg en staan om 10 uur onder aan de wand. Op dat moment is er enkel nog 1 ander koppel te vinden. We besluiten te starten op een blok waar 3 routes naast elkaar zitten. Al deze routes zijn gewaardeerd als niveau 4. Omdat Thomas de beste klimmer is van ons 3’en (mijn schoonvader klimt vandaag ook gezellig mee), is hij degene die mag voorklimmen. Het is een mooie route, maar soms ook wel even zoeken. Buiten klimmen is zeker anders dan binnen klimmen omdat je meer moet zoeken naar de route in de wand. De route is zo’n 20 meter hoog en na een klein half uurtje staat Thomas weer beneden. Ook ik en mijn schoonvader klimmen deze route na. Een lekkere inkomer na vooral veel jaren in de klimhal te hebben geklommen.

Een 5C route die we toprope konden klimmen doordat we het touw bovenin hadden omgelegd.

De eerste keer voorklimmen

Ondanks dat ik al een aantal jaren binnen klim, ben ik nog niet vaak buiten in de rots geweest. Na de eerste klim voelde ik me al vrij zeker en vond ik het wel tijd om mijn eerste route voor te klimmen. Ik zag namelijk in de topo dat er een mooie 3C route was, die ook niet al te hoog zou zijn. We zochten het blokje op en namen nog een keer alle handelingen door zodat ik weet hoe ik een toprope moet leggen. De route is heel eenvoudig waardoor ik met een goed en zeker gevoel kan voorklimmen. Eenmaal boven weet ik ook nog goed wat ik moet doen, maar het fijne aan deze route is dat hij niet zo hoog is (ongeveer 10 meter). Dat betekent dat ik bij twijfel toch nog even kan vragen aan de mannen beneden of het goed gaat. Na een klein kwartiertje sta ik weer beneden na mijn allereerste voorklimmersroute!

NA DE EERSTE KLIM VOELDE IK ME AL VRIJ ZEKER EN VOND IK HET WEL TIJD OM MIJN EERSTE ROUTE VOOR TE KLIMMEN.

Toprope routes klimmen

Nadat ik de 3C route heb voorgeklommen besluiten we om gelijk de 5A route toprope te klimmen die in dezelfde relaishaak uitkomt. Een leuke 5A route die Thomas en ik allebei vrij gemakkelijk klimmen. We zien op dit blokje ook nog een 5C route zitten die we wel willen proberen. Nadat Thomas de 5A route heeft uitgeklommen hangt hij bovenin het touw om naar de relaishaak die bij de 5C route hoort. Thomas begint met deze route en we zien al dat hij niet heel makkelijk is voor ons niveau. Maar het lukt! Ik twijfel nog even, want binnen klim ik ook nog niet alle 5C gemakkelijk, maar besluit toch om het te proberen. We zijn er nu toch! Na wat gestuntel en misschien ook wat gevloek kom ook in boven aan op deze route. Een overwinning want dit is mijn eerste 5C route buiten! 

Als afsluiting klimmen we alle drie nog een leuke 4A en rond 4 uur pakken we alle spullen weer bij elkaar om lekker te gaan douchen en een warme maaltijd te gaan eten!

Meneer Bruno was toezichthouder deze dag. Hij keek vooral heel geïnteresseerd naar wat zijn baasjes aan het doen waren.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on