Via Ferrata niveaus en elementen
Een Via Ferrata (of Klettersteig in het duits) is een bekabelde route die het mogelijk maakt om een berg te beklimmen met behulp van een zekering. Zo wordt er gebruik gemaakt van staalkabel om je aan te zekeren en je komt regelmatig trapjes tegen waar je op kunt staan of aan vast kunt houden.
Wanneer je gaat klettersteigen kun je, net als met wandelen of klimmen, verschillende via ferrata niveaus tegenkomen. Deze niveaus laten zien hoe makkelijk of moeilijk de klettersteig is. Zo weet je vooraf ongeveer wat je kunt verwachten. Naast de niveaus zijn er bij een via ferrata verschillende elementen die je kunt tegenkomen. Bijvoorbeeld een stuk overhang of een tibetaanse touwbrug. Wat dit allemaal inhoudt vertellen we in deze blog.
In Europa worden er verschillende aanduidingen gehanteerd voor het aangeven van de niveaus. Sinds 2016 is de Italiaanse schaalaanduiding geselecteerd als internationale standaard. Wij vertellen je welke niveaus dit zijn.
De Via Ferrata niveaus
- F : Makkelijke klettersteig en is vergelijkbaar met het conditionele niveau van een wandeling. Goed bekabelde paden en makkelijk te klimmen.
- PD : Vaak relatief korte klettersteig met niet veel luchtige passages. De klettersteig maakt gebruik van trapjes en is goed bekabeld. Weinig klimervaring nodig.
- D: Een klettersteig met een gemiddeld niveau , een redelijk goede conditie is nodig evenals technische kennis. Er kunnen luchtige passages voorkomen en soms ook een overhang.
- TD : Een klettersteig waarbij een zeer goede conditie vereist is. Ook is het belangrijk dat je over enige klimtechnieken beschikt. De route kan overhangen en er zijn minder hulpmiddelen zoals trapjes.
- ED : De moeilijkste gradatie van een klettersteig. Je moet zeer zeker zijn van je klimtechnieken en je hebt een goede conditie nodig. Ervaring is vereist. De hulpmiddelen zijn minder waardoor je meer gebruik moet maken van de rots.
Leuk deze via ferrata niveaus, denk je misschien, maar wat zegt het nu echt? Zelf vind ik het altijd lastig inschatten wat een niveau nu echt inhoudt en wat je dus kunt klimmen. Daarom ook mijn persoonlijke ervaring:
Mijn allereerste klettersteig was een D niveau. Ik had nog geen idee wat een klettersteig zal zijn, maar Thomas had al meer ervaring, dus hij kon mij laten zien hoe het moest. Wel vond ik het nog spannend en wist ik niet altijd hoe ik het beste kon klimmen. Naarmate de klettersteig vorderde werd ik steeds zekerder, maar het niveau was voor mij net te doen. Ik zou aanraden om altijd een klettersteig te starten met iemand die ervaren is of met een gids. Wil je liever op eigen houtje ontdekken wat een klettersteig is? Begin dan met een makkelijk niveau, zoals FD of PD. Op dit moment klimmen wij maximaal een TD klettersteig, als deze niet te lang duurt. Nu klimmen wij echter 1 keer in de week in de klimhal en hebben we allebei al redelijk wat klettersteigs gedaan.
Het niveau wordt bepaald op basis van de volgende elementen: techniek, conditie, luchtigheid en omgeving (zoals hoogte). Deze hebben allemaal invloed op het niveau van een klettersteig. Maar ook zijn er bepaalde elementen die je tegen kunt komen die de nodige moeilijkheden met zich mee kunnen brengen. We bespreken er een aantal:
Overhang: Wanneer je een overhang klimt dan betekent dat de wand naar je toe helt. Hoe schuiner de wand en hoe langer de overhang, hoe zwaarder de klim wordt. Je hebt namelijk extra kracht nodig in je armen, omdat je als voornamelijk aan je armen hangt in de overhang.
Loopbrug: Op deze brug zijn dwarsbalken bevestigd. Het kan een beetje wiebelig zijn, maar je kunt hier prima overheen lopen.
Tibetaanse touwbrug: Deze zijn er met 2 of met 3 touwen. Het doel van een touwbrug is dat je, zoals je naam al zegt, op 1 touw loopt. Je zekert jezelf aan 1 of 2 andere touwen, je kunt je daaraan ook vasthouden. In het Frans heet een brug met 2 touwen een “pont de singe” en een brug met 3 touwen een “pont népalais”.
Zipline: Sommige klettersteigs zijn inclusief een zipline waar je vanaf kunt zippen. Een leuk element voor wat extra snelheid.
Escape: De escape is ook een onderdeel van sommige routes. Vind je het spannend of te moeilijk? Op sommige klettersteigs zijn er punten waarop je de klettersteig eerder kunt verlaten en te voet verder kunt gaan.
LET OP! Voor alle klettersteigs die je gaat doen is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de materialen en de technieken. Ook is het belangrijk dat je geen last hebt van hoogtevrees omdat een klettersteig vaak recht boven de grond is en vrij “luchtig”.


via fERRATA VINDEN
Wil je weten welke klettersteigs er zijn en wat je hierbij kunt verwachten? Wij maken bijvoorbeeld gebruik van het boekje “toutes les via ferrata de france” voor alle routes in Frankrijk. In dit boekje kun je precies zien wat de niveaus zijn, welke elementen er in zitten. Of het geschikt is voor kinderen en hoe lang de klettersteig duurt. Leuk is ook om bij te houden welke routes je hebt geklommen en op welke datum! Voor andere Europese landen zoals Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn er ook boeken te vinden.
hET IS LEUK OM IN EEN BOEKJE BIJ TE HOUDEN WELKE ROUTJES JE HEBT GEKLOMMEN EN OP WELKE DATUM

ANDERE via ferrata NIVEAU AANDUIDINGEN
Zoals we al vertelden zijn er verschillende via ferrata niveaus per land. In onderstaande tabel kun je zien welke niveaus er worden aangehouden in de verschillende Europese landen.

Benieuwd naar de klettersteig routes die wij gedaan hebben? Bekijk de andere blogs.