Genieten van de Soča Trail in Slovenië

Diepblauw water, witte kalkstenen rotsen en een heerlijk zonnetje. Wanneer je de Soča Trail loopt worden al deze mooie kanten van Slovenië direct zichtbaar in een lange, maar prachtige wandeling. In het Triglav park zijn er veel verschillende manieren om te genieten van de natuur en deze tocht moet je, net als wij, niet over willen slaan!

Soča Trail in het Triglav park

De Soča Trail (in het Sloveens Soška Pot) is te vinden in de Soča vallei van het Triglav park in Slovenië. De trail volgt de Soča rivier vanaf de bron tot aan het stadje Bovec voor ongeveer 25 kilometer. Het is een populaire wandeling voor zowel Slovenen als andere vakantiegangers omdat je hier het magische blauwe water kunt volgen terwijl het door de rivierbedding en door mooie canyons zijn weg zoekt.

De Soča Trail is ook onderdeel van de Alpe Adria trail. Dit is een lange afstandswandeling die begint aan de voet van de Grossglockner in Oostenrijk en via een grote boog door Slovenië loopt om uiteindelijk in het Italiaanse Triest te eindigen. Voor wie de langeafstandswandeling loopt kan dit onderdeel van de route zeker op het lijstje met mooiste passages. De gehele Soča Trail is in totaal 25 kilometer. Toch kun je de route zelf ook redelijk goed aanpassen naar je eigen wensen. Dankzij een busverbinding in de vallei kun je ervoor kiezen om jezelf in de ochtend af te laten zetten of juist aan het eind van de dag op te laten halen.

Soča Trail staat bekend om zijn blauwe water

De Soča Trail en haar bruggetjes

Na het oversteken van de Vrsic pas met zijn achtenveertig haarspeldbochten verblijven we op Camp Trenta bij het gelijknamige plaatsje. We zijn drie kilometer verwijderd van de bron van de Soča. De Soča Trail start dus officieel hier, maar wij vinden 22 kilometer ook wel mooi genoeg en besluiten dus direct te starten vanaf de camping. Om de drukte en beetje voor te zijn starten we om acht uur. Het begint al meteen goed met een mooie houten hangbrug die we vanaf de camping oversteken om aan de overkant te komen. De Soča Trail staat bekend om deze mooie bruggetjes en tijdens de wandelingen zullen we er dan ook nog veel meer oversteken.

Na de camping volgt een kleine klim om vervolgens weer een heel stuk af te dalen terwijl de Soča in een mooie bocht krult. We komen hier al de eerste watervalletjes tegen en krijgen ook al meteen de mooie blauwgroene kleuren van de rivier in beeld. Vanaf deze plek in de vallei hebben we ook zicht op de mooie bergen van het Triglav Nationaal park en de Triglav zelf. Het is ontzettend rustig op dit deel van de route en we komen nauwelijks andere wandelaars tegen.

We hebben inmiddels vier kilometer gelopen. Het begint ons op te vallen dat de rivier steeds minder vol wordt. Een paar honderd meter verderop is het nog maar een klein beekje en niet veel later is er helemaal geen rivier meer te bekennen. De hele rivierbedding is nu kurkdroog. Het is eind augustus en we hebben inmiddels de ervaring dat veel van dit soort plekken aan het einde van de zomer volledig droog staan. We vragen ons af of dit de resterende 18 kilometer zo zal blijven. Goed voor de motivatie is het in ieder geval niet, want dat mooie water is juist waar we voor kwamen! Toch blijven we nog maar even doorlopen, maar erg hoopvol zijn we niet…

Op de Soča Trail vind je talloze houten hangbruggen die je over kunt steken.

De Soča Grand Canyon

Gelukkig worden we na twee kilometer alweer beloond voor ons besluit. Terwijl we nog hoog door de bossen lopen horen we in de verte het aanzwellende geluid van stromend water ons tegemoet komen. Dan zien we ook weer het mooie diepblauwe water van de Soča rivier onder ons opdoemen. We steken een hangbrug over die deze keer hoog boven het water hangt en dalen vervolgens af naar de rivier. Dit is misschien wel een van de mooiste punten van de rivier en we zijn vooral heel blij dat we weer water om ons heen hebben!

We steken een hangbrug over die deze keer hoog boven het water hangt. Dit is misschien wel een van de mooiste punten van de rivier!

De Soča Trail loopt wisselend aan de linker- en rechteroever van de Soča rivier. Aan de rechterkant loopt ook een weg die nooit echt ver weg is. Vlak voor het plaatsje Soča moeten we even een stukje over de weg lopen. Gelukkig duurt het niet lang en bereiken we alweer een ander mooi punt van de trail. De rivier verandert hier letterlijk voor je ogen van vlak stromend water naar een canyon. Dit gedeelte is de kleine Soča Canyon en gaat uiteindelijk over in de Soča Grand Canyon (of Velika Korita Soce in het Sloveens).

We volgen deze kloof wat verder terwijl het nu wel wat drukker wordt op de route. De Soča Trail tussen het plaatsje Soča en Bovec is het populairste gedeelte. Het is ook goed te doen voor kinderen, afgaande op het aantal gezinnen dat we hier tegenkomen. Langs de kloof vinden we een aantal mooie plekken waar we kunnen afdalen en het diepe blauwe water van dichtbij kunnen bewonderen. Er zitten stukken tussen die echt het bekijken waard zijn, al moet je er soms een beetje voor van het pad af gaan.

Vlak voor het plaatsje Soča kom je uit bij misschien wel het mooiste plekje van de Soča Trail
In de Soča Grand Canyond vind je plekken die echt het bezoeken waard zijn

Genieten van De Soča rivier

Terwijl we de Soča kloof langzaam uitlopen begint de zon goed te schijnen boven ons hoofd. Het is inmiddels middag en vele mensen hebben de rivierbedding van de Soča Trail opgezocht om af te koelen in het water. Op sommige plekken is het daardoor best wel druk. Het is namelijk ook een goede (en mooie) plek om in het water te springen en een klein stukje te zwemmen. Wij lopen nog even een stukje verder tot het weer iets rustiger is en nemen daar even pauze voor onze lunch.

We hebben inmiddels 15 kilometer gelopen en hebben nog 7 kilometer van de Soča Trail te gaan. Het pad na het plaatsje Soča begint lekker breed waardoor we even goed wat meters kunnen maken. Even lopen we wat verder van de rivier af, maar al snel komt het blauwe water weer in zicht. We steken nogmaals de rivier open en lopen nu in een smal gedeelte van de vallei waar we vlak langs de weg lopen. Het uitzicht is er echter niet minder om. De rivier kronkelt zich ook hier weer in mooie bochten en het water blijft ons betoveren. Rustplekjes zijn hier goed te vinden, alleen op dit tijdstip van de dag zijn ze ook vrijwel allemaal bezet.

Er zijn nog veel andere manieren naast het lopen van de Soča Trail waarop er van de Soča rivier genoten kan worden. In dit deel van de rivier vind je verschillende diepere plekken waar goed gezwommen kan worden of waar je van rotsen af kunt springen. Ook zien we enkele kayaks die hier in de stroming aan het oefenen zijn. Als je een echte waterrat bent kun je verderop in de vallei plezier beleven aan raften, canyoning en kayaktochten.

Langs de Soča Trail vind je ook drukkere plekken waar op verschillende manieren van het water wordt genoten.

De Soča Trail bij Kal Koritnica

Echt tijd om zelf langs het water te gaan zitten hebben we nu niet meer. Ons plan is namelijk om aan het eind van de Soča Trail met de bus terug te gaan. Die bus vertrekt aan het eind van de dag alleen om half vier en om half zes vanuit Bovec. Voor de zekerheid willen we de bus van half vier hebben, zodat we nog een reserveplan hebben als de bus bijvoorbeeld vol zit. Het betekent dat wij iets sneller lopen door het laatste mooie gedeelte van de Soča Trail, de kloof onder het plaatsje Kal Koritnica. Ook in dit gedeelte vind je namelijk weer een mooie diepe canyon met mooi blauw water.

De route eindigt voor ons bij de oevers onder Kal Koritnica. Als we hier de gelijknamige Koritnica rivier oversteken komen we langs de Camp Liza en Camp Vodenca. De Soča Trail loopt dan door tot aan Bovec. We besluiten echter hier rechtstreeks naar boven te lopen. We laten de Soča Trail in zijn geheel achter ons en wandelen naar het busstation van Kal Koritnica. Dit is net zo ver als naar Bovec, maar de bus komt hier iets later zodat we meer tijd hebben om deze te halen. Omdat we de Soča rivier hier niet meer volgen missen we ook niet echt meer iets van de Soča Trail.

Om half vier komt de bus netjes aanrijden, maar wel met een verrassing in petto. Bruno mag namelijk niet mee met de bus, ook niet met een muilkorf op. Helemaal verrast zijn we niet en we hebben al nagedacht over scenario’s met een volle bus of wanneer Bruno niet mee zou mogen. Gelukkig is er nog meer dan genoeg ruimte in de bus en dus gaat Sylvia in haar eentje mee. Terwijl Bruno en ik wachten op een terras in de buurt haalt Sylvia de camper om ons allebei op te halen. Een goed uur later zitten we dus weer met zijn drieën in de bus. Terwijl we terug rijden kijken we uit over de blauwe Soča rivier en de prachtige trail die we hier gelopen hebben.

Ook de Soča Trail bij Kal Koritnica is weer prachtig.

Praktische informatie over de Soča Trail

De Soča Trail loopt vanaf de bron (Soča Source) tot aan Bovec. Het is in totaal 25 kilometer van A naar B. Het handigste is om het lopen van de Soča trail de combineren met een busrit. De bus rijdt vanaf Bovec langs vele plaatsen tot aan de bron van de Soča trail. Je zou de Soča Trail zelf kunnen inkorten naar de volgende mogelijkheden:

  • Soča bron – Bovec (25km)
  • Trenta – Bovec (22km)
  • Soča – Bovec (ca. 10km)

De actuele vertrektijden vanuit Bovec zijn als volgt op deze website te vinden.

De reistijd vanuit Bovec tot aan Trenta is ca. 35 minuten.

De kosten voor een busticket (2022) zijn: 1,30 per persoon.

Honden zijn vaak niet toegestaan in de bus. Het hangt af van de buschaffeur, maar het is goed om erop voorbereid te zijn dat dit niet mag.

De SOČA Trail is onderdeel van onze reis door europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on