Alleen op huttentocht – Zo bereid je dat voor in 7 stappen
Alleen op huttentocht is tof, leuk en onwijs mooi om mee te maken. Ik spreek inmiddels uit ervaring. Op het moment dat ik dit schrijf is mijn huttentocht zo’n kleine maand geleden en ik ben nog steeds super blij dat ik ben gegaan. In de weken voorafgaand kreeg ik via Instagram veel vragen over de weg er naartoe. En in deze blog vertel ik je meer over mijn voorbereidingen en hoe ik ervoor zorgde dat ik veilig op weg kon.
De tocht kiezen
Toen ik had besloten dat ik graag een keer alleen op huttentocht wilde was de volgende keuze, waar ga ik naartoe? Ik houd wel van een technische uitdaging. Eerder deed ik een multipitch cursus in de Dolomieten, een alpiene cursus in Chamonix en gaan we regelmatig op stap voor een mooie klim- of klettersteig route. Mijn eerste keuze was om ook tijdens deze tocht een iets technischere route te kiezen zodat ik mezelf kon uitdagen en vooral mijn puinhelling skills kon verbeteren. Mijn eerste keuze was dan ook de Berliner Höhenweg in Oostenrijk. Maar na wat onderzoek en na te hebben gedacht besloot ik dat dit een hele leuke tocht is, maar misschien voor mijn eerste huttentocht alleen net een tikje té uitdagend vanwege de steile, ongezekerde passages en de lengte van de tocht.
Daarna besloot ik om me heen te vragen wat anderen zouden aanraden. Via Instagram kreeg ik tal van leuke reacties waardoor ik verschillende gebieden had onderzocht. Ik had een paar wensen:
- Ik wil het liefst zo veel mogelijk boven de 2000 meter lopen
- De dagetappes mogen ongeveer tussen de 4 en 7 uur duren
- Ik wil maximaal 1200 meter stijgen op 1 dag
- Ik wil minimaal 5 dagen weg zijn
Ben je van plan om alleen op huttentocht te gaan? Bedenk dan vooraf waar de tocht voor jou aan moet voldoen. Zo laat je je niet verleiden tot een tocht waar je je eigenlijk niet prettig bij voelt.
Het gebied Verkennen
Na wat onderzoek kwam ik uit op het gebied waar ik graag wilde lopen: de Vanoise in Frankrijk. Voor mij een onbekend gebied waar ik nog nooit was geweest en waar we ook met Bruno niet mogen komen. Honden zijn er namelijk verboden. Voor mij dus een mooie kans om dit gebied alleen te ontdekken. In de Vanoise staan tal van verschillende hutten en er is niet echt 1 uitzette huttentocht die je er kan lopen. Wel is er een website waarbij je alle hutten online kan bekijken. Door middel van de website en het gratis programma Basecamp van Garmin heb ik mijn tocht zelf uitgezet (lees hier meer over een tocht voorbereiden). Het was dus geen bestaande huttentocht, maar een soort van eigen ontworpen. Het leuke is dat ik tijdens mijn tocht uiteindelijk ook niemand tegen ben gekomen die de route precies hetzelfde liep.

Veilig alleen op huttentocht – 5 tips
Een groot verschil tussen samen op pad of alleen op pad is de veiligheid. In beide gevallen kan je struikelen of uitglijden. Maar als je alleen op huttentocht bent zijn er maar weinig mensen die het zien gebeuren of je kunnen helpen. Als je geluk hebt loopt er iemand voorbij die het ziet en in actie komt. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om de tocht zo veilig mogelijk te maken.
- Ik koos voor een route die over het algemeen iets minder technisch was waardoor ik zeker wist dat ik genoeg skills had om de route te doen en daarmee de kans op vallen te verkleinen. Alleen op huttentocht kan al best wat buiten je comfortzone zijn, dan is het fijn om een route te kiezen die comfortabel voelt.
- Ik besloot voor mijn tocht al dat ik altijd vroeg op pad zou gaan zodat de kans dat er mensen achter me aan komen het grootste is.
- We kochten een Garmin Inreach. Hiermee kunnen mensen thuis je route volgen en zien ze waar je bent. Je kan via satelliet met het thuisfront communiceren en je kan een SOS oproep verzenden als je écht hulp nodig hebt in de vorm van een helikopter.
- Ik maakte een overzicht van alle etappes. Per dag 1 A4’tje met alle informatie. Van hoogtemeters tot contactgegevens van de hut en noodnummers van reddingsdiensten. Deze deed ik in een waterdichte hoes die ik snel kon pakken als dat nodig was.
- Ik zette de routes alvast op mijn garmin fenix horloge en kocht een kaart van het gebied zodat ook de verdwaalkans werd verkleind. Deze vond ik bijna nog het spannendste, gezien ik in de winkelstraat nog de verkeerde kant kan uitlopen 😉

Ken je route tijdens een solo huttentocht
Wanneer je samen op pad gaat kan je overleggen over de route. Nu moest ik alles uiteraard zelf uitzoeken en ook zelf onthouden. Het hielp mij heel erg om mijn tocht goed te leren kennen. Bijvoorbeeld door filmpjes online, of het bestuderen van de satellietbeelden. Zo wist ik (van bepaalde plaatsen) vooraf al waar de weg eenvoudig was en waar ik meer moest opletten. Zo kon ik ook vooraf bepalen hoe belangrijk het was om ergens op tijd te zijn en waar ik het beste kon pauzeren. Doordat ik de tocht goed in mijn hoofd had zitten voelde ik me veiliger en zekerder terwijl ik de route liep. Het gaf mij het gevoel dat ik minder voor onverwachte verrassingen kwam te staan. (al gebeurde dat nog wel 1 keer, waarover meer in een andere blog). Ik weet daardoor nu ook beter hoe ik routes moet lezen, kaarten moet interpreteren en wat echt mijn eigen fijne looptempo is. Tijdens mijn huttentocht leerde ik ondanks de vele eerdere tochten toch weer veel nieuwe dingen, over mezelf én over de bergen.

De weg er naar toe
Dat je alleen een tocht gaat lopen is natuurlijk al heel tof. Maar dan moet je er nog wel zien te komen. Ook daarbij zijn er meerdere keuzes die je kan maken. Ons plan was dat Thomas mij zou afzetten toen we vanuit de Dolomieten terug reden. Hij zou nog een week werken en daarna weer met de camper naar Frankrijk komen. Helaas hadden we net voor de tocht een begrafenis waardoor Thomas mij niet kon afzetten.
Hierdoor koos ik om zelf met de trein naar de Alpen te gaan. Vooraf vond ik dat wel een vrij spannende onderneming. Ik reis niet zo veel met het OV en had eigenlijk nog nooit een internationale reis met de trein zelf gepland. Maar het kon haast niet makkelijker. Met de Thalys en de TGV reis je gemakkelijk door Frankrijk. Het loont vaak om op de nationale site te kijken, zoals de NS voor ons heb je bijvoorbeeld deze website in Frankrijk (ook in het Nederlands).
Het voordeel van reizen met de trein is dat je niet hoeft te focussen op de weg. Alleen in de auto vraagt toch veel van je concentratie en kan vermoeiend zijn. Het is natuurlijk vriendelijker voor het milieu en je kan onderweg nog andere leuke dingen doen. Het nadeel is dat je vanaf Nederland alleen met je huttentocht bepakking op pad gaat. Ga je met de auto? Dan kan je nog wat spullen in de auto laten liggen voor de heen of terugreis. Die optie had ik helaas niet waardoor ik ook op reis al in mijn bergoutfit zat. Dat ik een uur door Parijs liep voor mijn overstap in mijn bergoutfit vond ik wel een grappig contrast.
Een berghut boeken voor je solo huttentocht
Wat ik tijdens een eerdere huttentocht al had geleerd is dat iedereen de berghutten anders reserveert. De een boekt niet, de ander al maanden van tevoren. Maar huttentochten worden steeds populairder. Ik had al gelezen dat deze hutten niet heel groot zijn en dat ze snel vol konden zitten. Daarom koos ik er voor dat ik mijn hutten ruim van te voren al wilde boeken. 1,5 maand voor mijn tocht nam ik een avond de tijd om alles vast te leggen, maar zelfs toen zaten sommige hutten al vol. Dat had ik ook niet verwacht en ik moest de route omdraaien, 1 hut veranderen naar een dichtbijgelegen hut en 2 dagen schuiven in mijn planning. Dan ging het lukken. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer hutten online te boeken. Zo ook de hutten in de Vanoise die je makkelijk via deze link kunt boeken. Mijn advies is dus ook om voor een lange tocht, waarbij je echt afhankelijk bent van de beschikbaarheid, de hutten op tijd te boeken.
Wat pak je in als je alleen op huttentocht gaat?
Of je nu met de trein of met de auto gaat, de vraag wat je meeneemt komt altijd. En als je alleen gaat is het misschien goed om nog even wat kritischer te zijn. Je kan namelijk geen dingen verdelen. Zo nemen wij samen altijd een brandertje mee om soep te maken in de bergen. Dragen wij een zware camera en filmen we regelmatig met de drone. Het is niet nodig om van al die dingen 2 stuks mee te nemen dus worden dit soort dingen verdeeld. Ik koos er voor om redelijk lichtgewicht op pad te gaan dus werden er al snel veel dingen geschrapt. Mijn lunch bestond dit keer uit repen en drone shots zijn er niet gemaakt. Mijn guilty pleasure in de bergen was wel mijn zware camera. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur wat je belangrijk vind om mee te nemen. Ik wilde heel graag mijn spullen in mijn 32 liter rugzak meenemen en dat is uiteindelijk ook gelukt. Ook daar ben ik achteraf heel blij mee want ik heb bijna niets meegenomen dat ik niet heb gebruikt (behalve het EHBO setje) en kon door die kleine rugzak makkelijk moeilijke passages over en lange dagen maken.
Een solo huttentocht maken?
Ben je van plan ook alleen op pad te gaan en wil je meer weten? Je mag ons altijd een berichtje sturen via de mail of een vraag stellen op Instagram. We denken graag met je mee!